Blíží se Den knih a tak abychom se drželi tématu, přinášíme Vám dnes tipy na knížky pro děti od nejmenších miminek po puberťáky.


Pro nejmenší


První knížka, kterou děti dostanou, většinou není určena ke čtení, ale je to spíš hračka. Často dělá různé zvukové efekty a je vyrobena z materiálu, který se dá okousávat.

Pro děti, kterým už byl jeden rok, vydává nakladatelství Svojtka krásné knížky, které děti učí barvy, tvary nebo zvířata. Jsou udělané zábavnou formou, kdy si děti mohou v knížce pohybovat jednotlivými obrázky a tím je měnit (například se změní barva, zvířátko se schová, nebo třeba začne pršet).


První čtení


Když se dítě učí číst, umí nejdříve velká tiskací písmenka. Protože mu jde zezačátku čtení pomaleji a rychle ho unaví, je dobré začít komiksy. Asi nejoblíbenější a nejznámější je Čtyřlístek, který poprvé vyšel v roce 1969.


Pro starší čtenáře


Jak dítě roste, je stále těžší vybrat pro něj vhodnou knihu, protože každého bude bavit něco jiného. Nejlepší je nechat dítě, aby si vybralo samo, který žánr ho zajímá a v tom ho podporovat. I když to podle nás nebude kvalitní literatura, nejdůležitější je, že dítě vůbec čte. Jednak mu knihy rozvíjí slovní zásobu, fantazii a také si díky tomu zapamatuje gramatiku a nebude ve školních dikátátech chybovat, protože pro něj budou správně napsaná slova přirozená.

Každopádně napíšu pár tipů na knížky, které zaujmou většinu dětí a se kterými máte šanci na úspěch, pokud zrovna tyhle svému dítěti darujete.

Čtyři a půl kamaráda
Tato kniha popisuje čtyři kamarády, kteří řeší různé detektivní případy. Většinou se nejedná o nějaký velký zločin, ale záhada se nakonec jednoduše vyřeší. Není to nic napínavého, po čem by se děti bály, spíše to jsou vtipná nedorozumění.
Kniha má více dílu, které na sebe úplně nenavazují. V každé se řeší nový „případ“.
 
 
Malý Mikuláš
Patálie malého Mikuláše jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak i dospělými. Jsou to zábavné krátké příběhy vyprávěné očima malého naivního kluka, který popisuje historky doma s rodiči, se svými spolužáky nebo kamarády. 

Správná pětka a tajná sedma
Velice známé knížky od britské spisovatelky Enid Blytonové, která je napsala na přelomu roku 1900, tedy před více než 100 lety. Přesto jsou její knihy velmi oblíbené i v dnešní době. Správná pětka je o čtyřech dětech a psovi, kdy se v každém novém díle stane nové dobrodružství. Děj je už o něco napínavější a někdy i trochu strašidelný, vystupují v něm skuteční zločinci a pašeráci, ale vždy to nakonec dobře dopadne.
Tajná sedma je velice podobná série knih, kdy však záhady řeší sedm dětí a knížky jsou kratší, takže možná vhodnější pro menší děti, které toho tolik nepřečtou, nebo pro čtenáře, které „tlusté“ knihy nebaví. Děj je také napínavý, ale má rychlejší spád a nejde o tolik strašidelné příběhy.
 

Jirka postrach rodiny
V každé knize je několik příběhů, které popisují eskapády dvanáctiletého Jirky, kterému se vždy něco nepovede. Příběhy jsou zábavné a nemůžeme čekat nic děsivého, takže na dobrou noc je to ideální knížka.
 

Foglarovky
Knížky od Jaroslava Foglara jsou většinou o správných chlapcích, kteří se zajímají o přírodu, jsou stateční a zažívají různá dobrodružství. Tento spisovatel se angažoval v českém skautingu a knížky jsou laděny v podobném duchu, chlapci táboří v lese, plní bobříky odvahy a mají schůzky, na kterých podnikají různé akce, nebo hrají hry.
Nejznámější knihou jsou Rychlé šípy, které vyšly i jako komiks.

Harry Potter
V dnešní době hodně populární série knih o mladém čaroději, který nastoupí do čarodějnické školy a učí se kouzlit, létat na koštěti a další věci. S každou novou knihou je však děj drsnější a více strašidelný, takže knížky můžu doporučit spíše pro starší děti, nebo pro ty otrlé, které prahnou po napínavých příbězích, plných soubojů dobra a zla.
 

Deník princezny
Na závěr tip spíše pro dívky. Tyto knížky vypráví o úplně normální americké dívce, která jednoho dne zjistila, že je princezna. Stále chodí do americké střední školy, řeší věci jako její vrstevnice, ale k tomu musí zvládat pozornost médií, učit se správnému chování a dalším věcem, které správná princezna musí umět.