Jaro je konečně v plném proudu a s ním přišlo i plno nových možností, jak se s dětmi zabavit. Nejen, že můžeme být celé dny venku, ale také naučíme děti, co vše si můžeme sami vyrobit s pomocí přírody. Děti bude těšit, když zjistí, že si dokázali udělat něco, co by jinak maminka musela koupit v obchodě.

PAMPELIŠKOVÝ MED
Na 400 hlaviček pampelišek potřebujeme 2 kg cukru, 2 citrony a 2 litry vody. Nasbírané pampelišky povaříme s vodou a citrony přibližně 15 minut. Potom vše necháme přes noc odstát. Další den slijeme vodu, přidáme cukr a vaříme asi hodinu. Med po vychladnutí ještě ztuhne, tak nevařte moc dlouho, ať není moc tuhý. I tak je ale ten pampeliškový vždy řidší než ten včelí.
 

VĚNEČKY Z KVĚTIN
Kdo by si nepamatoval, jak jsme jako malé holčičky pletly věnečky z květin, dávaly si je na hlavu a hrály si na víly? Květiny trhejte tak, aby měly co nejdelší stonek a potom je do sebe zaplétejte. Nakonec je stočte do kruhu a pevně k sobě připevněte konce. No a pak si můžete jen vybrat, jaká víla budete.
 

SÁZENÍ
Další zábavná činnost, ze které navíc budete mít zeleninu, kterou si sami vypěstujete. Můžete zkusit ředkvičky, rajčata, papriky, hrášek, nebo třeba jen řeřichu, která vyroste na vlhké vatě za oknem. Dítěti bude určitě večeře více chutnat, když k ní bude mít rajče, které si samo zasadilo, zalévalo a nakonec utrhlo.
 

BEZOVÁ ŠŤÁVA
Budeme potřebovat 20 květů černého bezu, litr vody, jeden kilogram cukru a citronovou šťávu ze 4 citronů. Ve vychladlé převařené vodě necháme 24 hodin naložené květy bezu. Potom přecedíme, přidáme cukr a za studena mícháme, dokud se všechen nerozpustí. Nakonec přilijeme citronovou šťávu a máme hotovo. Sirup skladujeme v lednici a měl by vydržet až do zimy.

Protože v květnu je Den matek, může být toto i malý tip pro tatínky – když něco z toho vyrobíte s dětmi, věřte, že maminka bude mít radost – jak z výsledného výtvoru, tak z času, který bude mít pro sebe, zatímco budete na dárku pracovat.