Pokud se rozhodnete pro své dítě najít hlídačku, určitě přemýšlíte, na co vše si dát při výběru pozor, na co se zaměřit a co naopak pro vás není rozhodující podmínkou. Jednou z věcí, na které mnoho rodičů kouká, je cena. V dnešním článku přinášíme seznam faktorů, které cenu za hlídání ovlivňují.

Zkušenosti

Pokud má hlídačka několik let praxe v péči o děti, je většinou její cena vyšší než u mladé slečny, která s hlídáním začíná. Často se však najdou i výjimky, například starší ženy, které ještě čekají na vnoučata a spíš než výdělek je pro ně prioritní čas, který mohou strávit s dětmi. Nebo maminky na mateřské, které si hlídáním jednak přivydělávají a jednak hledají parťáka pro svého potomka, se kterým si mohou hrát.
 
 

Kvalifikace

Kurz chůvy, vysoká škola pedagogická nebo kurz první pomoci – to vše zvyšuje prestiž hlídačky a tím pádem i cenu za hodinu. Pro rodiče to znamená, že hlídačka má s dětmi zkušenosti, rozumí jejich správnému vývoji, zajímá se o ně a v případě problému bude umět zasáhnout. Abyste měli jistotu, že chůva uvedené vzdělání opravdu má, nabízíme pro zaregistrované hlídačky možnost osobního ověření, kdy se s nimi sejdeme a zkontrolujeme mimo jiné pravost veškerých certifikátů, které jim pak uvedeme na profil. 

Flexibilita

Někdo si hlídáním přivydělává ke škole nebo práci a proto preferuje spíše odpoledne, večery a víkendy. Pak jsou také chůvy, které hlídají na plný úvazek a často se nechají najmout jednou rodinou, které se starají o jejich děti kdykoli rodiče potřebují.
 

Bydliště

V neposlední řadě se v ceně odrazí i místo, kde bydlíte. Níže si můžete prohlédnout průměrné ceny za hodinu hlídání v různých částech ČR. 
 
Praha    130 Kč
Středočeský kraj    116 Kč
Karlovarský kraj     111 Kč
Liberecký kraj         104 Kč
Plzeňský kraj          102 Kč
Jihomoravský kraj 101 Kč
Jihočeský kraj          99 Kč
Olomoucký kraj        96 Kč
Kraj Vysočina           96 Kč
Ústecký kraj              95 Kč
Královehradecký kraj   95 Kč
Moravskoslezský kraj  94 Kč
Pardubický kraj         93 Kč
Zlínský kraj                93 Kč
Celá ČR                    108 Kč
 
Pokud najdete hlídačku z větší dálky, která bude nabízet nižší cenu, než je běžná ve vašem městě, musíte ale počítat s tím, že se k ceně připočte cestovné, které pravděpodobně budete muset proplatit. Ve výsledku se vám tak třeba vyplatí si raději vybrat někoho z vašeho okolí.
 
 
Samozřejmě při výběru hlídačky jsou důležité i další faktory, například to, jak si s vybranou paní budete rozumět, jak bude respektovat vaše požadavky na výchovu a zda si sedne s vaším dítětem. Přejeme vám, ať vyberete dobře a kdybyste potřebovali s čímkoli poradit nebo pomoci, určitě neváhejte a obraťte se na nás. :)