31.října se slaví Halloween a o dva dny později dušičky. Na první pohled tyto dva svátky nemají téměř nic společného, na Halloween se oblékneme do kostýmů, nejlépe strašidelných, byt ozdobíme vyřezanými dýněmi a z filmů víme, že v některých státech děti obcházejí okolí a koledují si sladkosti. Zatímco na dušičky jdeme s rodiči na hřbitov zapálit svíčku a položit květiny na hrob našich předků, kteří již zemřeli. Jeden svátek vnímáme jako divoký a veselý, druhý je klidný a smutný. Mají tedy vůbec něco společného?
 
Kupodivu si jsou podobnější, než by se zdálo. Už když se podíváme na jejich názvy. Halloween je odvozený od „hallowed evening“ nebo „holy evening“ tedy Svatý večer. A Dušičky navazují na Svátek všech svatých, který se slaví 1.listopadu. Oba svátky tedy souvisí s něčím posvátným a jsou církevní. 
 
 
Halloween vznikl z Keltského svátku Samhaim, který je vlastně prapředkem Svátku všech svatých. Během této doby se lidé modlili za duše zemřelých, chodili oblečení v černém a zpívali smutné písně. Věřili, že tento den mají duše, které jsou v očistci, volno a mohou si odpočinout od utrpení. Aby je mrtví nenavštěvovali, nechávali v každém pokoji zapálenou svíčku. Pro své příbuzné a kamarády, kteří už zemřeli, pekli „dušičky“ a tak se stalo zvykem, že chudší děti chodily ode dveří ke dveřím a žebrali tyto koláčky výměnou za to, že se budou modlit za duše mrtvých. 
 
Tradice, kdy se lidé převlékají za mrtvé, vznikla prý tak, že chudší kostely neměly na to, aby v tento svátek vystavily ostatky umučených svatých. A tak se kněží za tyto mučedníky převlékali. Tyto zvyky se našly v některých oblastech Anglie, Rakouska a Irska, odkud se časem šířily dál. 
 
Dnes je tento svátek známý hlavně v podobě v jaké ho slaví v severní Americe a který s původní myšlenkou nemá téměř nic společného a stejně jako Vánoce zde jde hlavně o marketingový svátek. Prodávají se strašidelné ozdoby, pořádají halloweenské oslavy, kam chodí lidé v různých kostýmech a jediné, co zůstalo, jsou děti, které chodí koledovat sladkosti.
 
 
Dušičky vznikly ze stejného Keltského svátku jako Halloween, ale v našich zemích tento svátek stále zůstal spíše duchovní než komerční a stále jde hlavně o naše přátele, kteří již nežijí. I u nás byla tradice pečení dušiček a dalších bochánků, které se potom dávaly chudým koledníkům, ale tento zvyk na počátku dvacátého století vymizel.
 
Dušičky jsou po Vánocích druhým křesťanským svátkem, který slaví i velký počet nevěřících. V tomto období jde na hřbitov více než polovina Čechů. Bohužel je ale také zvýšená kriminalita na hřbitovech a v jejich blízkosti, tak si dejte pozor, abyste zamkli auto a nechoďte tam sami, když už je tma a není tam moc lidí.
 
DUŠIČKY
 
A na závěr vám přinášíme jeden recept na hallowenské dušičky a kosti. Budete potřebovat:
 
1 vejce
4 žloutky
200 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce rumu
650 g hladké mouky
100 g kandovaného ovoce
100 g cukru
špetka soli
20 g čerstvého droždí
 
 
Z droždí nechte vzejít kvásek (případně použijte sušené) a vše smíchejte. Nechte vykynout a potom s nich tvarujte pečivo ve tvaru kostí a dušiček (protože dušička je tak trochu abstraktní pojem, můžete to nechat i na dětech – ať už vytvarují cokoli, mohou mít pravdu).
 
Tak dobrou chuť. :)