Kdy začínáte s vánoční výzdobou, pečením cukroví a posloucháním vánočních písniček? Už na konci listopadu, aby v prosinci bylo vše připraveno, nebo si vše užíváte během prosince? Ať patříte do první nebo druhé skupiny, máme pro vás několik tipů na vánoční ozdoby, které zvládnete vyrobit se svými dětmi (starší děti je zvládnou úplně samy).
 
1)      Ozdoby z kůry od mandarinky
 
Citrusová kůra krásně voní a díky tomu, že se přidává do některých druhů cukroví, navozuje vánoční atmosféru. Můžete ji tedy usušit a potom buď věšet na stromeček (kůru propíchněte háčkem raději předtím, než uschne, protože potom je příliš tvrdá), navléknout na nit a pověsit například na okno, nebo ji jen použít jako dekoraci. Na vykrojení různých tvarů použijte vykrajovátka na cukroví, jsou dobře ostrá a mají hezké vánoční tvary.
 
Další možností je nakrájet celou mandarinku nebo citron na kolečka (i s kůrou) a nechat ji usušit.
 
 
2)      Podložka pod svíčku
 
Z barevného papíru vystřihněte různě veliké hvězdičky (můžete si vybrat i jiný motiv) a přilepte je na sebe. Potom doprostřed přilepte čajovou svíčku. Až dohoří, odstraňte zbytek knotu a můžete vložit novou čajovou svíčku, kterou předtím vyndáte z hliníkového podstavce.
 
3)     Barevné řetězy
 
Barevné papíry nastříhejte na proužky – můžete použít jen určité barvy, tak aby vám vaše výzdoba ladila k ostatním doplňkům, nebo všechny. Konce proužků natřete lepidlem (stačí obyčejným v tubě) a konce přilepte je na druhý konec – vznikne tak kolečko. Druhý proužek nejprve provlékněte tím prvním a potom opět nalepte konce na sebe. A tak stále dokola, až vám vznikne vánoční řetěz. Můžete ho zavěsit do oken na lustr, nebo kamkoli jinam, kde se vám bude líbit. Také s ním můžete ozdobit stromeček.
 
 
 
4)      Svícen
 
Svícen se hodí celoročně, ale teď si můžete vyrobit nějaký s vánočním motivem. Stačí vám k tomu vymytá sklenička například od jogurtu nebo od marmelády (a nezapomeňte ji očistit od papíru a potisku). Natřete ji barvou – můžete vybrat nějakou průsvitnou, tak vám bude svíčka barevně osvětlovat pokoj, nebo neprůhlednou s tím, že necháte různě vytvarovaná „okénka“, aby se vám tyto tvary odrážely po místnosti. Výsledné dílo můžete ještě ozdobit nalepením například hvězdiček, stromečků nebo třeba sněhuláků. Fantazii se meze nekladou.
 
5)     Vločky z papíru
 
Z papíru vystřihneme kolečko, přeložíme ho napůl a zase na půl. A můžete ještě jednou. Potom po stranách a na konci vystřihávejte malé kolečka, trojúhelníčky, nebo co vás napadne. Potom papír rozložte a máte sněhovou vločku.

 
 
6)      Spirála
 
Z barevného papíru vystřihněte kolečko, ze kterého potom vystříhejte spirálu (začněte na kraji a stříhejte ve stále menších kruzích až doprostřed. Když ji potom přichytíte za vnější okraj, budete mít spirálu, když za prostředek, je z toho stromeček. Ten můžete přichytit na špejli a ozdobit – vystříhejte z papíru barevné kouličky a navrch dejte hvězdu.