Za chvíli tu máme Vánoce a tak je nejvyšší čas si připomenout všechny naše zvyky, které k Vánocům patří.
 
STROMEČEK
 
Ozdobený stromeček má doma snad každý, kdo slaví Vánoce. Je to jedna z nejdůležitějších věcí – kdybychom ho neměli, kam bychom dávali dárky? :)
 
Můžete si vybrat, jestli budete mít stromeček živý nebo umělý, v květináči nebo ve stojánku, jestli ozdoby budete ladit do určité barvy, jestli si je sami vyrobíte nebo koupíte a podobně. Také se liší doba, kdy se stromeček zdobí – někdo má doma kompletně vánoční atmosféru už od prvního prosince, někomu se stromeček objeví až na Štědrý večer s dárky.
 
,
 
PŮST NA ŠTĚDRÝ DEN A ŠTĚDROVEČERNÍ HOSTINA
 
Celé Vánoce i advent jsou původně křesťanské svátky a k tomu patří i tradiční půst na Štědrý den. Ten se dnes už moc nedodržuje, ale nejspíš všichni znají větu „když nebudeš celý den nic jíst, uvidíš večer zlaté prasátko“.
 
Zato večer je jídla dostatek. Tradičně má štědrovečerní hostina několik chodů a z jídel vyjmenujeme ty nejznámější – kuba, rybí polévka, kapr, bramborový salát a samozřejmě nesmí chybět cukroví.
 
DÁRKY
 
Pro děti jsou nejdůležitější součástí Vánoc bezpochyby dárky. Některé rodiny si hrají na to, že dárky nosí Ježíšek, jakkoli to může znít nelogicky, když ten se právě narodil a narozeniny tedy slaví on. V dalších rodinách je zvykem dětem říkat, že dárky nosí andělé a u nás v menšině jsou rodiny, kde se čeká na Santu Klause nebo na dědečka Vánoc. Ať už je přinese kdokoli, je nejdůležitější, že dárky všem udělají radost a že vánoční den bude ve znamení klidu, míru a rodinné pohody.
 
 
LITÍ OLOVA
 
Lití olova je už spíše starší zvyk, který v této době mnoho rodin nepraktikuje. Jde o to, že rozehřáté olovo se nalije do vody, kde ztuhne, a z výsledného tvaru se potom snažíme vyčíst budoucnost. Například pokud olovo vypadá jako letadlo, může to znamenat, že další rok bude člověk, kterému tento tvar vyšel, hodně cestovat.
 
KRÁJENÍ JABLKA
 
Další, dnes už zastaralý zvyk, kdy se jablko překrojí napůl a podle toho zda vyjde hvězdička nebo křížek, bude mít člověk další rok štěstí nebo smůlu. Hvězdička ale vyjde téměř ve 100% případů, takže to potom už postrádá to kouzlo okamžiku překvapení.
 
 
LODIČKY ZE SKOŘÁPEK
 
Do polovin vlašských skořápek se dá maličká narozeninová svíčka (nebo jakákoli jiná malá svíčka) a pak se pouští po vodě (můžete to zkusit ve vaně, nebo postačí umyvadlo). Potom každý sledoval svou lodičku. Když plavala daleko od ostatních, znamenalo to, že tento člověk bude také cestovat daleko od rodiny, nebo že se s ostatními nepohodne a odloučí se od nich.
 
HÁZENÍ STŘEVÍCEM
 
Tento zvyk byl pro dívky. Musí hodit střevícem přes rameno, a když bude špička otočená ke dveřím, znamená to, že se do roka vdají.
 
 
BETLÉM
 
Betlémy byly původně hlavním symbolem Vánoc, až poměrně nedávno je nahradil stromeček. I dnes je ale mnozí mají doma (nejznámější jsou pravděpodobně ty od pana Lady) a považují je za součást vánoční výzdoby.
 
JMELÍ
 
Jmelí pověšené v bytě má nosit štěstí těm, co pod ním projdou. Dnes existují ale různé obměny, například, že zelené jmelí nosí štěstí, stříbrné lásku a zlaté bohatství. Také je zvykem, aby se pár pod jmelím políbil – to by jim mělo zajistit dlouhodobý a šťastný vztah.
 
 
PŮLNOČNÍ MŠE
 
Jít na půlnoční mši je tradice i pro spousty lidí, kteří do kostela pravidelně nechodí, anebo ani nejsou věřící. Je to pro ně spíše jakési ukončení vánočního dne, zatímco pro věřící je to naopak zahájení oslav narození Krista.
 
KAPŘÍ ŠUPINY
 
Pod každým talířem u štědrovečerní večeře, by měla být schovaná šupina z kapra. Když ji totiž budete nosit celý rok v peněžence, měla by vám zajistit, že tam pokaždé budete mít dostatek peněz.
 
 

Tak jaké tradice letos zkusíte? :)