Pamatujete si, čím jste chtěli být, až budete velcí? A víte, čím by si přály být vaše děti? Určitě vás nepřekvapí, že se mezi dětskými sny opakují stále stejná povolání. Je to logické, protože asi málokdo v pěti letech ví, že existuje práce jako demograf, účetní nebo realitní makléř. Zato každé dítě se setkalo s lékařem nebo popelářem.
 
Jakých patnáct povolání si tedy děti podle americké studie nejčastěji vybraly jako své vysněné?
 
Tanečník/choreograf

Toto je přání hlavně holčiček, které by si přály být krásnou a něžnou baletkou. Hodně z nich navštěvuje různé taneční kroužky a rády se předvádí i doma rodičům, jaké ladné pohyby se naučily. Až věkem jim ubývá energie a s ní i touha po profesionálním tančení. ☺
 
Herec

Hercem nebo herečkou by chtěl být snad každý z nás. Na první pohled totiž vidíme jen ty klady – budeme slavní, oblíbení a naše práce bude spočívat v tom, že si budeme hrát na princeznu, vílu nebo třeba úspěšnou ženu, která má skvělý život – kdo by to nechtěl? Navíc si budeme moci vyzkoušet spoustu různého oblečení a kolem nás budou určitě samí krásní princové.
 
 
Muzikant

Další z uměleckých profesí. Většina dětí miluje zpěv a hru na hudební nástroje. Hodně z nich chodí i na různé kroužky, kde se ve hře nebo zpěvu zdokonalí a protože je to zábavná činnost, kterou provozují milerádi i zadarmo, sní o tom, že jednou tohle bude jejich pracovní náplň. Zpívat a k tomu hrát na klavír. Nebo na bicí.
 
Učitel

Oblíbená hra malých dětí je na školu. A každý chce hrát paní učitelku, která může psát křídou na tabuli, má dlouhé ukazovátko a navíc píše červenou propiskou jedničky a pětky. Navíc je to autorita, takže ty zlobivé klidně pošle na hanbu. A taky jim napíše poznámku. Červenou propiskou!
 
Vědec

Povolání vědce je pro děti (a pro hodně dospělých) fascinující. Kouká do mikroskopu, hraje si se zkumavkami a různě barevnými tekutinami, které bublají, pění a prskají a navíc potom vynalezne lék na rakovinu a všichni ho mají rádi, jsou mu vděční a dají mu spoustu peněz. Nebo tomu je snad jinak?
 
Sportovec

U sportovce je to podobně jako u muzikanta – hodně z dětí chodí na hudební kroužek a stejně tak je hodně dětí, které chodí na kroužek sportovní. Ať už jde o plavání, fotbal nebo gymnastiku. Děti to baví, vyřádí se u toho, a když jsou v tom dobré, tak je to baví dvojnásob. A každý by si přece přál práci, která je bude bavit.
 
 
Hasič

Hasiči jezdí tím velkým červeným autem, co houká, bliká a jezdí hrozně rychle. A navíc jsou to zachránci životů – opravdoví muži, co uhasí požár a vynesou všechny lidi z hořícího domu. Každý má rád hasiče.
 
Detektiv

Detektiv má lupu, dlouhý kabát a je opravdu hodně chytrý. Všechny záhady, nad kterými si ostatní marně lámou hlavu, vyřeší raz dva. Hra na detektivy je další oblíbenou dětskou hrou – jen málokdo chce hrát vraha či lupiče.
 
Spisovatel

Každý ví, jak ohromná je dětská fantazie. Nemusí řešit účty, pracovní povinnosti a co bude k večeři, takže mají v hlavě prostor na nespočet příběhů. A některé z nich chtějí ty příběhy přenést na papír, aby si ta úžasná dobrodružství, které v mysli prožívají, mohli přečíst i ostatní.
 
Policista

Stejně jako hasič, je i policista oblíbeným povoláním hlavně u chlapců. Policistu opět vnímají jako opravdového hrdinu, kterého všichni obdivují. Nosí u sebe zbraň, může jezdit hrozně rychle, když honí lupiče a beze strachu zatýká ty největší zlotřilce.
 
 
Astronaut

Nasednout do raketoplánu a vypravit se daleko od naší Země – do vesmíru. Prozkoumávat planety, kde nikdy nebyl žádný živý tvor. Setkat se s mimozemšťany. Vyzkoušet stav beztíže. Co víc mám dodávat?
 
Pilot

Kdo by nechtěl řídit obrovské letadlo plné lidí? Stát se hrdinou, když bezpečně přistane na mořské hladině, nebo bez úhony proletí nebezpečnou bouřkou?
 
Veterinář

Každé dítě miluje zvířata. A každé dítě by jim chtělo pomoci, když si ublíží. Ovázat jim tlapku, podrbat za uchem a dát jim piškot jako medicínu. A hned je to lepší.
 
Právník

Hrozně důležitý pán, co se neustále tváří přísně, je hrozně chytrý a bojuje proti všem zločincům na světě – ale nebojuje pěstmi, nýbrž inteligencí!
 
Lékař

Jak už bylo zmíněno, s lékařem se setkává pravidelně každé dítě a tak si je hodně z nich bere za vzor. Také by chtěli nosit bílý plášť, píchat injekce, předepisovat léky a poslouchat, jak pacientům bije srdce.
 

V naší republice by určitě výsledky vypadaly trochu jinak, navíc hodně záleží i na věkové skupině dotazovaných dětí – mladší preferují práci prodavačky nebo řidiče autobusu, starší budou chtít být kadeřnicí nebo automechanikem. A také záleží, jakou práci dělají rodiče – když má někdo za maminku učitelku, pravděpodobně bude jako malý být také učitelkou, aby byl jako maminka.
 
Určitě je dobré děti podporovat, i když si vyberou povolání, které byste si pro své děti nepřáli (popelář), nebo které je celkem nereálné (krotitel lvů). Do dospělosti se ty sny určitě stokrát změní, takže není důvod, abyste děti odrazovali a kazili jim naivní sny. Vždyť nikomu neublíží, když si Franta bude přát být krotitelem lvů a každý den bude trénovat Alíka. Nebo když Mařenka bude psát od rána do večera povídky – určitě si je jednou ráda přečte.
 
Budeme rádi, když nám napíšete, jaké povolání jste si jako malí vybrali vy a čím jste se nakonec stali. A nezapomeňte – nikdy není příliš pozdě, pořád ještě se můžete tou letuškou nebo pilotem stát. ☺