Proč ten ptáček z větve nespadne

Přestože se během života nikdy nepotkali, jejich tvorba si přece jen k sobě cestu našla. Spojení práce všestranného umělce Josefa Čapka a básníka Jana Skácela vyústilo do neobyčejného souznění v podobě dětských knížek Kam odešly laně a Proč ten ptáček z větve nespadne. Druhá ze zmiňovaných knížek nedávno vyšla v nejnovější podobně v nakladatelství Vyšehrad.
 
moudrý pták
 
Není jasné, s jakým záměrem nakreslil Josef Čapek množství pastelových obrázků zvířátek; možná vznikly jen z dlouhé chvíle, možná měly posloužit jako ilustrace do další knížky. Ta by patřila na výsluní k dětmi oblíbenému Povídání o pejskovi a kočičce, které je jedno z mnohých díl (určených nejen dětem) staršího z bratrů Čapků. Ale nestalo se tak a kresby by možná zůstaly bez povšimnutí…
 
Nebýt Jana Skácela. Významnému básníkovi moravského původu učarovaly Čapkovy kresby zvířat natolik, že se rozhodnul doplnit každé pastelem vyhotovené dílo vlastní básničkou. Jeho zásluhou tak vznikla ucelená sbírka plná něžných básní s motivy zvířat určená dětskému čtenáři, nebo spíš posluchači večerního předčítání maminky nebo tatínka. Básně jako dalekohled ukazují ve veselých i poučných verších žabky nebo lesné srnky. Jejich čtení se podobá procházce lesem za dědinou nebo návštěvě zoologické zahrady; je jako tiché pozorování zvířátek v houštině se zatajeným dechem.
 
kos
 
Útlá a jako ptáček na větvi drobounká knížka možná nepřitáhne pozornost dětí tak rychle, jak to dokáží moderní, obrovské pop-upové publikace s množstvím vyskakovacích obrázků v šílených barvách, které sem tam doplňuje jednoduchý text. Ale byla by škoda ji minout a nechat ležet v knihkupectví. Protože jak se jednou s dětmi začtete do hravých veršů o rybkách v bystřině, leopardovi nebo drozdovi tahajícímu ze země žížaly, objevíte spolu kouzlo jedinečných okamžiků, jak ho v poezii dokázal zachytit Jan Skácel. Dětem tam otevřete bránu do světa hodnotné literatury, ke které se časem budou rádi vracet nejen ve vzpomínkách na společné čtení, ale i v knihovnách nebo v knihkupectvích.
 
Kniha Proč ten ptáček z větve nespadne, kterou napsal Jan Skácel na motivy kreseb Josefa Čapka, vyšla v roce 2019 v nakladatelství Vyšehrad v Praze ve třetím vydání.
 
 
Knihu si můžete koupit zde.