Nejspíš většina z nás ví, proč se vlastně Velikonoce slaví, ale protože opakování je matka moudrosti, určitě neuškodí, když si to v krátkosti připomeneme.
 
Jedná se o křesťanský svátek, kdy se připomíná ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista – na Velký pátek byl umučen a v neděli došlo ke vzkříšení. Protože tímto činem podle věřících Ježíš zachránil lidi před smrtí, jde o největší a nejdůležitější křesťanský svátek.
Původ slova je celkem jednoduchý – jde o Velkou noc a je to pohyblivý svátek, který se slaví první neděli po prvním jarním úplňku.
 
 

TRADICE VE SVĚTĚ

 
Jak se tedy slaví Velikonoce ve světě?
 
  • V Chorvatku si přiťuknou vajíčky a ten, komu zůstane skořápka neporušená, bude mít následující rok největší štěstí.
  • V Rusku se konzumují vajíčka ve velkém, přičemž se rozbíjí hřebíkem na připomínku přibití Ježíše.
  • Na Filipínách lidé nesou kříž a potom se na něj nechají přibít, aby jim byly odpuštěny hříchy (církev tuto tradici kritizuje).
  • V Rakousku koulejí vajíčky a cílem je rozbít co nejvíce vajec protivníků, aniž by se výrazně porušilo vlastní vajíčko.
  • V Maďarsku je zvykem dívky polít vodou, aby byly plodné.
  • V Irsku se na Velký pátek nesmí zabíjet zvířata, pracovat se dřevem, stěhovat, nebo začínat s jakoukoli prací.
  • V Německu zase majitel přehazuje vajíčko přes svůj dům, zatímco další rodinný příslušník ho na druhé straně chytá. Díky tomu by měl být dům ochráněn před bleskem.
  • V Kanadě se konzumují vajíčka smíchaná s javorovým sirupem.
  • Ve Velké Británii král nebo královna odmění seniory stříbrnými mincemi, jejichž počet se odvíjí podle toho, kolik je panovníkovi let.
  • V Austrálii je Velký pátek jediným dnem v roce, kdy jsou zavřené všechny obchody.
 

POMLÁZKA

 
Čeština je řeč, která má velké množství synonym. Jedním ze slov, pro které máme nejvíc označení, je právě pomlázka. Takže jak se jí v různých částech naší země říká?
 
Je to kančůch, mrskačka, sekačka, šlehačka, švihačka, hodovačka, houdovačka, dynovačka, binovačka, žíla pamihod, pamihod, pamihoda, metla, kyčka, karabáč, korbáč, důtky, kocar, karabina, čugár, tatar, kantár, žila, žilka, šibačka, šibák, šlahačka, namrskut, šlerkust, šmigust, šmigrus nebo šmigus.
 
 

VELIKONOČNÍ VÝZDOBA

 
Na závěr pro vás máme dva tipy na jednoduchou velikonoční výzdobu, kterou zvládnou i děti.
 
BALONKY
 
Všimli jste si někdy, že nafouknuté balonky připomínají tvarem vajíčka? Když si pořídíte barevné, tak je na rozdíl od vajec nemusíte pracně barvit. Stačí tedy, když namalujete různé ozdoby, aby připomínaly velikonoční vajíčka. Použít můžete jakoukoli barvu, která na nich bude držet – nejlepší jsou asi klasické tempery.
 
ZAJÍČEK
 
Na zajíčka potřebujete starou ponožku, rýži, provázek a černou fixu nebo barvu, popřípadě ještě stuhu na mašli.
Do ponožky nasypte rýži a potom ponožku dvakrát převázejte – navrchu a potom o kus níže – tak vznikne tělo a hlavička. Zbytek ponožky rozstřihněte napůl a vytvarujte ouška. Na závěr nakreslete oči a nos a ozdobte barevnou mašlí. A je hotovo.