Určitě to zná hodně maminek. Devět měsíců těhotenství, kdy doktoři kontrolují, zda dostatečně přibíráme, potom porod a další měsíce doma s malým miminkem. Někdo má „štěstí“ na nespavé děťátko, kolem kterého musí celý den běhat, nosit ho a podobně, ale pokud má někdo spavce, tak má první týdny prakticky celý den volno, může odpočívat, koukat na filmy a k tomu si občas dát něco dobrého.
 
Některé maminky se během několika měsíců dostanou zpátky na váhu, kterou měly před otěhotněním, ale některým se to stále ne a ne podařit. Existuje mýtus, že kojením se váha rychleji upraví, ale není to pravda. Jediné, na čem skutečně záleží, je větší výdej energie než příjem (ale ne zase o moc). Ta se dá upravit jídlem, ale k dosažení hezky zpevněného těla je potřeba i začít cvičit.
 
Cvičení na mateřské má spoustu výhod. Jednak se vám hezky upraví postava, jednak si odpočinete od dítěte a načerpáte psychickou sílu a díky cvičení dostanete také pěknou dávku endorfinů. Jediné ALE, které tu máme, je otázka, kdo mezitím pohlídá miminko.
 
 
Maminka, která chce začít cvičit, má několik možností:
 

Cvičení doma

 
Na internetu najdete spoustu návodů ke cvičení na doma, ke kterému nepotřebujete prakticky nic, maximálně nějakou podložku, abyste nemuseli ležet na zemi a činky, které se dají nahradit PET lahvemi naplněnými vodou. Kromě toho existuje i cvičení s dětmi, kdy místo zátěže používáte vaše miminko – tady je ale lepší, když už dítě alespoň udrží hlavičku, protože cvičení zahrnuje všemožné zvedání dítěte a nechceme riskovat, že mu ublížíme.
 
+ výhodou je možnost cvičení bez nutnosti shánět hlídání, ušetříte za vstup a možná si i utužíte vztah s dítětem
 
- záporem je zase to, že stále zůstáváte s miminkem v bytě – pokud máte jinak dost kontaktů s okolím a času pro sebe, tak to nevadí, ale každý si občas potřebuje „vyvětrat hlavu“
 
 

Hlídání

 
Ideální kompromis. Dítě bude s tatínkem nebo hlídačkou a vy si vyrazíte mezi lidi.
 
+ dítě si upevní vztah s tátou nebo babičkou, případně ho bude rozvíjet profesionální hlídačka a vy jste na chvíli úplně volná
 

Fitness s hlídáním dětí

 
Třetí možností je vzít dítě sebou do posilovny a najít takovou, kde je dětský koutek nebo zajištěné hlídání dětí v průběhu lekce. Jedno takové cvičení organizuje paní Daniela, která nám odpověděla na pár otázek.
 
1) Jak jste na nápad cvičení s hlídáním dětí přišla?
 
Když jsem spolu s kolegyní Alex zakládala taneční studio, byly mému synovi 4 měsíce. Pole dance jsem se věnovala již před oběma dětmi a chtěla jsem se k němu vrátit. Bylo mi proto jasné, že budu potřebovat někoho, kdo mi syna během lekce pohlídá. A bylo mi i jasné, že takových maminek bude určitě víc. Žádné jiné pole dance studio v tu dobu hlídání dětí během lekce nenabízelo, maximálně jste mohli mít s sebou dítko v sále, ale z vlastní zkušenosti vím, že v takovém případě si maminka tu lekci plně neužije.
 
2) O kolik je dražší cvičení s hlídáním?
 
Naše studio nabízí hlídání dětí během lekce zdarma. Naopak máme pro maminky na mateřské slevu, abychom jim tak trošku ulevili v době, kdy pobírají pouze rodičovský příspěvek. Celkově ale nejsme nejlevnější studio, zakládáme si na kvalitě výuky a to se odráží v ceně.
 
3) Kolik maminek ho využívá?
 
V současné chvíli máme asi deset maminek, které chodí na pravidelné kurzy a hlídání využívají. Máme ale i kurzistky, které k nám začaly chodit díky hlídání, teď už mají děti ve školkovém věku a vrátily se do práce, proto se přesunuly z dopoledních kurzů do odpoledních či večerních. Nicméně nemáme hlídání jen dopoledne, domlouváme ho vždy podle toho, jak maminky potřebují podle režimu svých dětí.
 
 
4) V jakém věku jsou průměrně děti, jaké bylo nejmladší a nejstarší?
 
Většina dětí je ve věku kolem 1-2 let, nejmladší jsme měli tříměsíční miminko, které celou lekci obvykle prospalo ve "vajíčku", nejstarší bývá moje sedmiletá dcera, ale ta už spíš hlídačkám pomáhá s menšími dětmi.
 
5) Kolik dětí připadá na jednu hlídačku?
 
Většinou má hlídačka na starosti jedno až tři děti. Ve velice výjimečných případech se nám ale stalo, že se na lekci sešlo šest nebo sedm dětí. Bylo to v době prázdnin, kdy starší sourozenci nebyli ve škole a školce.
 
6) Jak dlouho cvičení trvá?
 
Lekce trvají obvykle 90 minut.
 
7) O jaké cvičení jde?
 
Jedná se o lekce pole dance - akrobacie na vertikální tyči.
 
8) Kolik žen je v jedné hodině, jaký je poměr maminky versus ostatní?
 
Na jedné lekci je maximálně 8 žen. Většinou 1-2 maminky na lekci, ale máme i maminkovskou lekci, kde se nám sešlo pět maminek.
 
9) Kde děti jsou - na dohled maminek, v samostatné místnosti nebo v jiné budově? Když nějaké vyžaduje maminku, jaký je postup?
 
Děti hlídá hlídačka v samostatné místnosti ve studiu. Máme ji vybavenou jako hernu, s malou kuchyňkou, kde je základní vybavení a maminky zde pak mohou i děti nakrmit. Herna sousedí se sálem, takže když dítě opravdu nemá svůj den a vyžaduje maminku, obvykle jej hlídačka přivede nebo přinese do sálu. Pak řešíme individuálně, zda si maminka dítě nechá v sále i s hlídačkou tak, aby dítko na maminku vidělo, nebo jestli si lekci nahradí v jiném termínu, pokud cvičení není vůbec možné.
 
10) Podle čeho si vybíráte hlídačku a co s dětmi dělá během doby hlídání?
 
Snažím se vždy domluvit hlídačku na celý kurz, aby si děti zvykly a neměly každý týden jinou hlídací tetu. Někdy to ale nejde, studentkám se mění rozvrh ve škole nebo si po škole hledají práci na plný úvazek, který my nemůžeme nabídnout. Při výběru se dívám na to, zda má slečna nějaké reference, zda byla prověřena ve Vašem centru, jaké má zkušenosti a přiznám se, že dám i na první dojem z fotografie. Hraje pro nás roli i cena, kterou si slečna nebo paní řekne. Krátkodobé hlídání není pro hlídačky tolik výhodné, ale na druhou stranu nemůžeme za hlídání zaplatit víc, než nám dají maminky za lekci.
 
Co se programu týče, tak to je hodně individuální. Většinou hlídačka spíš dohlíží a snaží se děti nějakým způsobem zabavit, vybere vhodné hračky, případně si s většími dětmi malují. V době lekce se toho mnoho stihnout nedá. Někdy, když je hezké počasí, jde s dětmi na hřiště nebo s menšími v kočárku na procházku.
 
11) Jaké jsou ohlasy maminek, je o to velký zájem?
 
Těší mě, když za mnou kurzistka přijde a děkuje nám, že díky hlídání mohla začít nebo pokračovat s pole dance a nemusela čekat, až bude mít děti ve školkovém věku nebo si shánět hlídání sama. Celkový poměr maminek není velký, i přesto je to pro nás důležitá skupina.
 
12) Jaké jsou Vaše postřehy, za tu dobu, co to děláte? Přijde Vám, že takových kurzů s nabídkou hlídání je nedostatek oproti poptávce?
 
Nabídka hlídání dětí během lekce není moc rozšířená. Ale jak jsem již zmiňovala, skupina maminek je spíš menší částí klientely.