Snad všechny děti milují zvířátka, ať už jde o psy, slony, nebo krávy. Proto u nich určitě uspějete výletem do jakékoli zoologické zahrady, hospodářského dvora nebo obory. Pojďme se tedy podívat na místa, která nejsou tak všeobecně známá, jako je například pražská nebo liberecká ZOO.
 
ZOOKOUTEK JAROMĚŘICE NAD ROKYTNOU
 
Dvorní zookoutek U Pipinga na Vysočině je spolek zvířecích nadšenců, kteří společně chovají kozy, ovce, poníky, koně, miniprasátka, želvy, papoušky, sovy, pávy, psy nebo nandu. Některé z nich si můžete hladit nebo krmit. Celou dobu vás bude provázet jeden z ošetřovatelů, který vám řekne vše, co vás bude zajímat.
 
AQUA TERRA ŠTRAMBERK
 
Minizoo ve Štramberku najdete spoustu zvířat, která se chovají v akváriích a teráriích. Jsou zde nádrže o objemu několika tisíc litrů se stovkami exotických ryb a různé druhy hadů a ještěrů. Prostory jsou navíc stále rozšiřovány a momentálně jsou přibližně poloviční oproti finálnímu plánu. Jde o rodinný projekt, kdy cílem je zabránit vymizení ohrožených druhů. Kromě zvířat pěstují i tropické rostliny a kaktusy.
 
EKOFARMA VELKÉ ALBRECHTICE
 
Ekofarma s názvem Šťastná koza sídlí ve Velkých Albrechticích nedaleko Ostravy. Už podle názvu je jasné, že se farma specializuje zejména na chov koz a prodej kozích produktů, ale kromě nich zde potkáte i koně, ovce, miniprasátka, krávy, psy, kočky, husy a slepice. Můžete tam přijít jen tak na návštěvu, podívat se, jak farma funguje, zjistit, jak se zpracovává mléko a vyrábí sýry a zároveň můžete nakoupit kozí mléko, kozí sýr, vejce nebo vepřové maso. Vše domácí.
 
Zdroj: www.stastnakoza.cz Zdroj: www.stastnakoza.cz
 
MINIZOO KARLOVY VARY
 
Poblíž rozhledny Diana najdete stejnojmennou minizoo, restauraci a dětské hřiště. A na jaké zvířátka se můžete těšit? Uvidíte tam například miniprasátka, kamerunské kozy, poníky nebo pávy.
 
ZOOPARK ZELČÍN
 
Zoopark Zelčín je farma, ve které chovají koně, kozy, husy, ovce, prasata, králíky, pštrosy nebo kočky. Otevřeno mají každý den a vstup je zdarma. Zjistíte, jak se o zvířata správně starat, můžete pomoci je nakrmit, nebo využít některé z nabídek farmy a stát se na den ošetřovatelem, vyrazit na procházku s kozou na vodítku, nebo se projet na koni. Součástí areálu je i hospoda a kemp, takže poblíž zvířat můžete i přespat.
 
Zdroj: www.zooparkzelcin.cz Zdroj: www.zooparkzelcin.cz
 
OBORA VELKÁ CHUCHLE
 
V Chuchelském ráji najdete minizoo, která není snadno přístupná – autem se sem totiž nedostanete, ale musíte využít jednu z několika turistických tras. Díky tomu ale najdete klidné místo v lese, kde ani v létě není moc lidí. Podívat se tu můžete na muflony, daňky, rysa, srnky, divoká prasata, kozy, ovce, lišku nebo krkavce. Pokud vám během cesty vyhládne, najdete zde i malé občerstvení, u kterého je několik dětských prolézaček.
 
FARMA-PARK BLANÍK
 
Deset hektarů zabírá minizoo u Blaníku. Najdete tu koně, poníky, osly, krávy, ovce, kozy, prasata, drůbež a handicapovaná divoká zvířata. Mimo to se můžete těšit na nespočet dětských atrakcí, jako je malý vodní svět, trampolína, bludiště, amfiteátr, slaměný hrad, lanové mosty, pohádková vesnička a mnoho dalšího. Farma nabízí i ubytování, pokud byste si vše nestihli užít za jeden den.
 
Zdroj: http://www.farmablanik.cz/farma-park
 
ZOO CHLEBY
 
Zoologická zahrada ve Středočeském kraji je jedna z prvních v České republice a zároveň jde o nejmenší ZOO v našem státě. Je otevřená každý den v roce a najdete zde třeba gibony, surikaty nebo výstavu zvířecích exkrementů. Pro děti je v areálu velké dětské hřiště a průchozí expozice se zakrslými kozami a daňky, které můžete nakrmit zakoupeným krmením z automatů.
 
STANICE PŘÍRODOVĚDCŮ NA SMÍCHOVĚ
 
Přírodovědecké oddělení Domu dětí a mládeže Praha otevřelo a udržuje zookoutek na Smíchově. Chovají zde krokodýly, krajty, anakondy, hroznýše, klokany, poníky, lamy, akvarijní rybky nebo různé drobné hlodavce. Některá zvířátka nebo rostliny si tam můžete i zakoupit.
 
KROKODÝLÍ ZOO PROTIVÍN
 
Nedaleko Písku najdete krokodýlí zoo, ve které najdete 25 druhů krokodýlů. Z dalších zvířat můžete vidět kajmany, želvy, hady nebo aligátory. Velkou zajímavostí je bílý gaviál sundský, který je jediný na světě. ZOO také úspěšně odchovává další kriticky ohrožené druhy krokodýlů.
 
Zdroj: krokodylizoo.cz
 
BABIČČIN DVOREČEK LICIBOŘICE
 
V Licibořicích na Chrudimsku je statek plný domácích zvířat. Jsou tu koně, prasata, kachny, kozy, ovce, mufloni a daňci. Připraven je i program pro děti, hrací koutek, jízda na koních, samozřejmostí je hlazení a krmení zvířátek. Najdete tu i občerstvení a domácí sýry z kravského mléka, nebo si můžete zakoupit produkty z ovčí vlny.
 
MINIZOO MLADÁ BOLESLAV
 
Malá zoologická zahrada je součástí areálu Ekocentra Zahrada. Ze zvířat se můžete těšit na dravce, sovy, hlodavce, zajíce, exotické ptáky, kajmany, želvy, hroznýše, poníky, bažanty nebo ještěrky. Všechny zvířátka si můžete adoptovat a přispět jim na stravu. Součástí ZOO je i záchranná stanice pro zraněné a handicapované ptactvo. U vstupu najdete kavárnu a vstupné je pro děti do 5 let zdarma, starší děti, studenti a senioři zaplatí 15 korun a ostatní 30, což je prakticky pouze symbolické vstupné.
 
ZÁMEK ČASTOLOVICE
 
Na zámku Častolovice je vybudována minizoo, ve které se setkáte různými druhy cizokrajných i hospodářských zvířat, ze kterých můžeme zmínit papoušky, pávy, pštrosy, lamy, poníky, oslíky, kozy, ovečky nebo prasátka. Zakoupit si můžete i granule, kterými můžete zvířátka krmit.
 
Zdroj: http://www.zamek-castolovice.cz/minizoo/
 
ZOO POLICE NAD METUJÍ
 
V Zahradnictví Zobal v Polici nad Metují je připraven i dotykový zookoutek, kde si můžete zvířata nejen pohladit, ale i nakrmit. Mají tu poníka, ovce, zakrslé prasátko, fretky, papoušky, nutrie, želvy, nebo kamerunské kozy. V areálu je i dětské hřiště a další atrakce pro děti, jako je například rýžování zlata nebo stavění hrází.
 
ZOOPARK ZÁJEZD
 
Malá rodinná ZOO poblíž Okoře má v nabídce více než 100 různých zvířat, jako je například velbloud, rys ostrovid, opičky, lemuři, chameleoni, lamy nebo surikaty. Pro děti je připraven koutek s domácími zvířaty, které si mohou pohladit. Kromě toho si můžete užít komentované prohlídky, krmení a ZOO organizuje i příměstské tábory.
 
Jak vidíte, tak míst, kde si děti mohou pohladit zvířátka nebo kde narazíte i na různé exotické druhy, je po naší republice víc, než dost. Tak jestli jsme vás třeba inspirovali a vyrazíte do jedné z výše zmíněných minizoo s dětmi, budeme rádi, když nám o tom napíšete. A jestli víte ještě o dalším místě, kde to děti baví a které není zas tak známé, napište nám taky, ať inspirujete další rodiče na výlet, který bude bavit celou rodinu.