K tomu, aby snědly čokoládu, bonbóny nebo sušenky pravděpodobně naše děti moc dlouho přemlouvat nemusíme. Když ale po nich vyžadujeme snězení oběda nebo večeře, stojí nás někdy velké úsilí je přesvědčit, aby se do jídla pustily. Samozřejmě jsou děti, které jedí všechno a v jakémkoli množství. Pro rodiče těchto jedlíků je tento článek spíše návrh, jak jim ozvláštnit jinak relativně nudné pokrmy, nebo jak je občas překvapit veselým talířem.
 
Příprava je navíc tak jednoduchá, že vám s ní děti mohou pomoci, nebo vše udělat sami. Když si celou večeři nachystají vlastníma rukama, bude jim třeba více chutnat.
 
1)      VYKRAJOVÁTKA
 
Vykrajovátka máme spojena především s Vánocemi nebo pečením sušenek. Použít je ale můžete ke každodennímu vaření. Využijete je na zeleninu i ovoce a tak místo okurky nebo jablek budou děti jíst malé dinosaury a kytičky – musíte uznat, že to je o dost zábavnější. Vykrájet se dá i chléb a sýr, ať už plátkový nebo blok. Ten potom můžete obalit a smažený sýr nebude klasický kvádr, ale třeba medvěd. Zkrátka vykrajovátka jdou použít snad na vše a fantazii se rozhodně meze nekladou. Tak vyzkoušejte, jaké tvary vyrobíte z brambor, palačinek nebo natvrdo uvařených vajíček.
 
 
2)      ROZLOŽENÍ NA TALÍŘI
 
Jednoduché a přitom efektivní. Když si při nakládání jídla na talíř vyhrajete s umístěním jednotlivých potravin a vytvoříte tak nějaký obrázek, uvidíte, že dětem bude více chutnat. Pokud máte starší děti, můžete si pomoci párátky, jen je na to včas upozorněte. S jednoduššími pokrmy si děti vystačí sami, stačí, když jim namažete pečivo máslem a přidáte jim k tomu dostatek kousků sýra, salámu a nadrobno nakrájené barevné zeleniny. Pak si mohou vytvořit vtipné obličeje, které následně schovají do bříška.
 
3)      PŘÍBĚHY
 
Jestli mají vaši mrňouskové rádi pohádky, tak co jim vymyslet nějakou speciální k jídlu? Například o tom, jak se několik děsně nebezpečných draků Fazolků schovalo pod oceán Bramborová kaše. Naštěstí přišel princ Vidlička, nasedl na vor z kousku masa a brázdil mořem tak dlouho, dokud na nějakého draka nenarazil. Toho pak zneškodnil tím, že ho hodil do hluboké studny. Tak. A jde se hledat další drak.
 
Pokud dáváte přednost pohádkám o zvířátkách, můžete využít vykrajovátek a poschovávat malé bramborové medvídky v lese ze špenátu. Podaří se vám všechny najít a vrátit k mamince do brlohu (bříško), než nastane noc a medvídci se začnou bát?
 
Polévka může být zase zatopené království a vy ho zachráníte tím, že všechnu vodu odnosíte do oceánu.
 
 
4)      ZDRAVĚJŠÍ ZMRZLINY
 
Blíží se léto a s ním i neustálá dětská touha po zmrzlině. Kdybychom jim ale koupili nanuk pokaždé, co na něj dostanou chuť, tak bychom byli za chvíli na mizině a dítě by mělo žaludeční problémy. Proto máme pro vás jednodušší řešení. Pořiďte si obyčejná tvořítka na nanuky, která seženete v obchodě s domácími potřebami nebo i ve větších supermarketech. K tomu stoprocentní džus (jestli máte doma odšťavňovač, tak místo džusu nakupte zásobu oblíbeného ovoce). A potom stačí mošt rozlít do jednotlivých tvořítek, dát do mrazáku a počkat, až zmrzne.  Tyto nanuky vyjdou rozhodně levněji a navíc jich dítě může sníst za den více, aniž by si rozhodilo zažívání.
 
 
5)      TVOŘÍTKA NA LED
 
Tento tip vám může pomoci, pokud vaše ratolesti nemají rádi čistou vodu, nebo pijí příliš málo. Kupte tvořítka na led, která jsou v nějakém zajímavém tvaru (rybičky, hvězdičky, cokoli má vaše dítě rádo), najdete je ve stejných obchodech, jako tvořítka na nanuky. Naplňte je něčím barevným – džusem, nebo můžete i zamrazit kousky ovoce, které naskládáte dovnitř a zalijete vodou. Když je výsledek hotový, stačí dát dítěti vždy jeden kousek do sklenice s vodou, aby mohlo sledovat, jak mu ve sklenici plave rybička, ve které je schovaná kulička rybízu. Vypije vodu dřív, než se rybička rozpustí?
 
 
Tak co myslíte, povede se některým z výše uvedených tipů zvýšit vašemu drobkovi chuť k jídlu? Pro úplnost ještě zmíníme, že není dobré dítě k jídlu nutit, každý člověk upřednostňuje jiná jídla a každý má jiné chutě. Jestli třeba odmítá některý druh masa a dává přednost rybám a mléčným výrobkům, tak mu ho nenuťte, třeba k němu ještě doroste. Jestli zase za nic na světě nedá do pusy brokolici, tak se toho zase tolik nestane, když místo ní sní třeba květák.
 
Dobrou chuť. :)