Poslední dobou se stále více lidí zajímá o ekologii a trvale udržitelný život na planetě. Díky tomu přibývá těch, kteří třídí odpad, snaží se minimalizovat spotřebu obalů a plastů a zjišťují si složení všeho, co kupují, ať už jde o jídlo nebo třeba o prostředky na úklid domácnosti. Když zjistí, co všechno obsahuje například obyčejný čistič na okna, raději ho v obchodě nechají a hledají možnost, jak doma uklízet bez použití tolika chemických prostředků. A právě o tom se budeme bavit v dnešním článku.
 
Na internetu najdete množství receptů na všechny možné úklidové prostředky od pracího prášku přes saponát na mytí nádobí až po univerzální čistič, kterým vyčistíte vše, co vás napadne. Tak se pojďme podívat na některé recepty, které jsme sami vyzkoušeli.
 
ČISTIČ NA SKVRNY
 
Do rozprašovače nalijte peroxid vodíku z lékárny a přidejte lžičku jedlé sody. Zatřepejte a můžete použít. Perfektně se tím čistí například matrace nebo gauče – nastříkejte na flek, můžete trochu zapracovat houbičkou a nechte uschnout. Sice jsme se nesetkali s nějakým vyžíráním barvy, ale pokud se bojíte, zkuste prostředek nejdříve na místech, která nejdou tolik vidět (například zezadu pohovky).
 
 
ČISTIDLO NA SKLO
 
Do rozprašovače dejte 1:1 vody a čistého alkoholu a přidejte trochu octa.
 
AVIVÁŽ
 
Místo aviváže můžete používat obyčejný ocet. Ten se stejně doporučuje čas od času do praní přidat, protože dokáže perfektně zatočit s vodním kamenem. Nemusíte se bát, že by pak vaše oblečení vonělo po octu, ten nepůjde vůbec cítit. Prádlo bude vonět čistě a svěže podle toho, jaký prášek použijete. Pokud jste ale zvyklí na nějakou vůni a chcete i nadále mít věci z pračky voňavé, tak můžete do octu nakapat trochu esenciálních olejů – vůni si můžete sami vybrat. Jen v tom případě lahev s octem neskladujte v kuchyni, abyste si omylem nenalili do salátu ocet s levandulovým olejem.
 
 
UNIVERZÁLNÍ ČISTIČ
 
Jako univerzální čistidlo lze použít například už několikrát zmíněný ocet. Buď samotný, nebo zředěný vodou. Dá se využít na mytí záchodu, skvrn, okna i na mastný sporák a troubu.
 
Další možností je použít citrónovou šťávu, opět buď samotnou, nebo smíchanou s jedlou sodou na pastu. Tato varianta ale lehce bělí, takže ji používejte jen na bílé povrchy, nebo na ty, kde to nepůjde vidět, případně se to „ztratí“.
 
PRACÍ PRÁŠEK
 
Vyrobit prášek na praní už nezvládnete jen s obyčejnými surovinami, které má doma většina z nás, ale bude nutné navštívit specializovaný obchod. Potřebovat budete jeden kilogram sody na praní a 100 gramů mýdla na praní (můžete použít například „Jelena“). To si nastrouháte a smícháte se sodou do uzavíratelné nádoby. Potom už stačí jen přibližně dvě polévkové lžíce na plnou pračku a můžete se těšit na vyprané prádlo. Jen pozor na sodu – může podráždit sliznici, takže k ní nečichejte a po práci s ní si dobře umyjte ruce.
 
Do základní varianty můžete přidat bělidlo a aktivátor bělidla a tak vytvořit speciální prášek na bílé prádlo. Nebo nakapat nějaký esenciální olej a dobře promíchat – pokud ale používáte aviváž z octa a oleje, tak to je zbytečné.
 
Na hodně špinavé oblečení je dobré před praním použít žlučové mýdlo – oblečení namočíte, potřete mýdlem a chvíli necháte působit. Potom ho bez dalšího namáčení hodíte do pračky a vyperete.
 

Vyzkoušíte některý z receptů? A máte nějaký osvědčený, který používáte pravidelně?