Blíží se prázdniny a s nimi sezóna letních dovolených. Ať už se chystáte autobusem k moři, autem za příbuznými nebo vlakem za památkami, určitě oceníte pár tipů na svačiny na cestu. Takové, které zasytí, zvládnou teplo, nerozdrolí se, když je budete házet do batohu a které se dají dobře jíst jednou rukou. Tak se na ně pojďme podívat.
 

Tousty

Tousty můžete udělat na milion způsobů. Dají se promazat máslem, kečupem, hořčicí, pestem, nebo jen nasucho poskládat přísady, které máte rádi – různé sýry, salámy, šunky, zeleninu a semínka. Zkrátka zapečte, cokoli vás napadne a co vám chutná.
 
 

Šneci z listového nebo kynutého těsta

Listové těsto vyválíte a potřete kečupem. Na to naskládáte sýry, šunku nebo salám a můžete posypat například pizza kořením. Potom těsto smotáte do ruličky a nakrájíte na malá kolečka, které naskládáte na plech a upečete.
 
Dají se udělat i v sladké variantě, kdy vyválené těsto potřete třeba máslem a posypete skořicí, nebo ho potřete pudinkem a posypete rozinkami. Zase můžete kombinovat a vymýšlet nové variace, takže pokaždé budete mít trochu jiný výsledek a šneci se vám nepřejí.
 

Tortilly

Taková obdoba obložených chlebů, kdy si na tortillu naskládáte to, co máte rádi a zabalíte ji.
 
 

Placky

Směs na bramborové knedlíky smícháte podle návodu s vodou a potom na pánev tvarujete placky, které opečete z obou stran. Na opečenou stranu můžete položit kousek plátkového sýra, který se teplem zapeče.
Na cestě vám vydrží i klasické bramboráky, lokše, nebo různé další variace placek.
 

Muffiny

Muffiny můžete udělat na sladko i na slano a vybírat si můžete z množství různorodých receptů. Připravit si můžete banánové, borůvkové, čokoládové, nebo třeba se slaninou a cibulí, případně s houbami.
 
 

Saláty

Jako přílohu k výše uvedeným jídlům si do jedné krabičky připravte nakrájenou zeleninu, nebo rovnou udělejte salát. Jen na delší cesty se musíte obejít bez dresinku a sýru, ale zase můžete přidat slunečnicová a dýňová semínka.
 
Zkusit můžete i čočkový salát, který vás zasytí a je chutný i studený.
 

Párky v těstíčku

Listové těsto nakrájíte na malé čtverečky, do kterých vložíte kousek párku. Ten do těsta zabalíte, potřete vejcem a upečete.
 

Quiche

Slaný koláč, který lze připravit z masa, sýrů, špenátu, hub nebo zeleniny.
 

Pizza

Upečená pizza také nepotřebuje nějaké zvláštní zacházení, vydrží do druhého den a i studená je dobrá.
 
 

Palačinky

Sice jsou nejlepší teplé, ale na cestách určitě přijdou vhod i vychladlé. Můžete je posypat skořicí, cukrem, namazat marmeládou nebo Nutellou.
 

Chleby s řízkem, karbanátky nebo sekanou a rohlíky s paštikou

Česká klasika, na kterou nesmíme zapomenout a kterou asi nemusíme více rozvádět. ☺
 

Sladké pečivo

Přibalit můžete všechny možné buchty, koláče, cukroví, bublaniny, štrúdly, perníky i makovce. Sice nejsou tak odolné, ale zato s klidem vydrží v teple i několik dní a na cestě vám zákusek ke kávě přijde určitě velmi vhod.
 
 
 
Doufáme, že vám tyto tipy usnadní plánování a chystání jídla na cestu a že dlouhá jízda bude o něco příjemnější, když budete mít dobré a syté svačiny.