Léto je v plném proudu a když na nás uhodí ty nejparnější dny, pak jediné, co nám pomůže je vydržet, jsou koupaliště. Ty přírodní jsou navíc o něco chladnější, než klasické bazény, větší a jako bonus nejsou většinou čištěny chlorem, takže se v nich mohou koupat i lidé, kteří trpí suchou kůží nebo atopickým ekzémem. Dnes jsme pro vás tedy našli tipy na přírodní koupaliště po celé České republice. Tak do kterého vyrazíte vy?
 

PRAHA


Snadno dostupné od centra Prahy leží Šárecké údolí, které je známé pod názvem Divoká Šárka. Stejně se jmenuje i koupaliště, ke kterému dojdete za 15 minut po turistických značkách. Kromě klasické nabídky v podobě dětského brouzdaliště, několika bufetů a klouzaček tu je i trampolína a dětský hrad nebo hřiště na nohejbal a volejbal. 
 
Na druhé straně Prahy zase najdete Hostivařský les, ve kterém je Hostivařská přehrada. Také tady je plno atrakcí jak pro děti, tak pro dospělé – skákací hrad, trampolína, několik dětských hřišť, wake vlek, paddleboardy, water zorbing a vodní skluzavka. V areálu je také několik bufetů a barů. 
 
Zdroj: https://www.facebook.com/hostivarskaprehrada/ Zdroj: https://www.facebook.com/hostivarskaprehrada/
 
 
Kousek od Říčan u Prahy leží koupaliště Jureček. Pláž je travnatá a najdete tu restauraci, dětské hřiště s prolézačkami a lanovkou nebo stoly na stolní tenis a beachvolejbalové hřiště.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Nedaleko Vyškova u obce Luleč je zatopený lom U Libuše. V areálu je dětské brouzdaliště, několik restaurací, skluzavky i skokanské můstky. 
 
Další možností, kde si můžete v Jihomoravském kraji zaplavat, je přírodní koupací biotop Kovalovice. Najdete tu malé občerstvení, dětský bazén a hřiště i hřiště na beachvolejbal pro dospělé. 
 
Přímo v Brně, konkrétně jde o Brno-jih je také přírodní koupaliště – Biotop. Je zde samostatné brouzdaliště s klouzačkou pro nejmenší děti, dále prostor pro neplavce a největší část koupaliště je vyhrazena plavcům. Dále tu je několik stánků s občerstvením, pískoviště, houpací sítě a hřiště na beachvolejbal.
 
Zdroj: https://biotopbrno.cz/


VYSOČINA

Ve městě Třešť na Vysočině najdete přírodní koupaliště Malvíny. Pro děti je připraveno hřiště, brouzdaliště, skluzavka a různé chrliče vody. Dospělí si mohou zahrát beachvolejbal nebo se připojit k Wi-Fi síti.


ZLÍNSKÝ KRAJ

V Ostrožské Nové Vsi je koupaliště a zároveň Cyclo-Aqua-Camp Albatros. V areálu je několik hřišť pro děti se skluzavkami, houpačkami a dalšími atrakcemi. Samozřejmostí je občerstvení, toalety a odpočinková zóna.


OLOMOUCKÝ KRAJ

Biotop Litovel prošel poslední rekonstrukcí v roce 2013 a můžete se těšit na dětské brouzdaliště, vlnobití, chrliče vody, masážní křesla, vodní trysky i na stánky s občerstvením. Voda je čištěna speciálními rostlinami a díky speciálním kolektorům slunečního tepla, je voda teplejší.
Zdroj: https://www.litovel.eu/cs/turistika/litovel-v-pohybu/prirodni-koupaliste-biotop.html


KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ

Přibližně jeden kilometr od Rychnova nad Kněžnou se nachází park Včelný s přírodním koupalištěm stejného jména. Je rozdělené na část pro plavce, pro neplavce a na brouzdaliště pro děti. Součástí areálu je i restaurace a hřiště na míčové hry, takže nudit se tu opravdu nebudete.


JIHOČESKÝ KRAJ

Blízko centra města Borovany je koupaliště LAZNA. Voda je čištěna přírodními ekosystémy, takže koupání je ideální pro všechny alergiky a atopiky – chlor zde nenajdete. Nechybí tu klouzačky, skokanský můstek, zařízení pro invalidy, občerstvení nebo dětské hřiště s pirátskou věží. Zdroj: https://www.jiznicechy.cz/turisticke-cile/171-prirodni-koupaliste-lazna


ÚSTECKÝ KRAJ

V Oldřichově u Duchcova nedaleko severočeských Teplic leží eurocamp Barbora. Na vodní nádrži lze provozovat windsurfing nebo yachting a také tam probíhá výcvik sportovních potápěčů. Na břehu se můžete občerstvit v některém z bufetů, zahrát si plážový volejbal nebo si odpočinout s dětmi na pískovišti. Vedle hlavní pláže je další, kam je umožněn přístup i psům.


KARLOVARSKÝ KRAJ

Přírodní koupaliště Michal nedaleko Sokolova disponuje nejdelším venkovním tobogánem v České republice. Kromě toho je zde i trojskluzavka, vodní trampolíny, ledovec, vodní houpačky nebo dětské brouzdaliště. Můžete si půjčit šlapadla nebo si zahrát vodní volejbal, klasický beachvolejbal, tenis, minigolf nebo kuželky. Děti mají k dispozici několik dětských hřišť a nafukovací skákací hrad. 
Zdroj: http://www.michal-sokolov.cz/index.php/foto/category/6-tobogan

 


OSTRAVSKÝ KRAJ

V Ostravě – Porubě je plavecký komplex Sareza, jehož součástí je i přírodní koupaliště. Je rozděleno na tři části – brouzdaliště, pro plavce a pro neplavce, takže si tam na své přijde skutečně každý. Pro děti je v brouzdališti vyhřívaná voda, dále jsou připraveny tři pískoviště, dřevěný hrad a plno klouzaček. Pro starší návštěvníky jsou v nabídce motorové lodičky, aquazorbing, trojskluzavka i tobogán.


STŘEDOČESKÝ KRAJ

Ve Středočeském kraji poblíž Poděbrad najdete koupaliště Jezero, které vzniklo na místě, kde se dříve těžil písek. Díky tomu je Jezero ohraničeno pískovými plážemi. Mezi atrakcemi nechybí půjčovna šlapadel a lodiček, hřiště na beachvolejbal nebo nohejbal a několik klouzaček a hracích koutků pro děti. Na výběr budete mít ze čtyř různých restauračních zařízení, takže o hladu určitě nezůstanete.