Dva měsíce prázdnin utekly jako voda a za chvíli nás čeká první školní den. Nejvíce se těší asi prvňáčci, kteří už mají doma připravenou novou školní aktovku s penálem plným ořezaných pastelek. Těší se, až si ji budou moci poprvé vzít, do ruky dostanou kornout plný sladkostí a vyrazí do toho dospěláckého školního světa.
 
Rodiče se nejspíš trochu obávají, jestli na něco nezapomněli, jestli zařídili vše potřebné a doufají, že to jejich drobek zvládne bez pláče.
 
Pojďme se tedy podívat na nějaké tipy, které vám pomohou najet na nový režim.
 
 

1) Rutina


Většina dětí (a i velká část dospělých) má nejraději, když jejich dny mají řád, který se moc nemění. Dává jim to pocit jistoty a bezpečí. Proto může dětem začátek školy usnadnit pravidelný režim. Vstát, snídaně, do školy, ze školy, svačina, úkoly, hry, večeře a spát. Děti si na novou situaci rychleji zvyknou a za chvíli pro ně bude chození do školy naprostou samozřejmostí.
 

2) Zdraví


Jestli vaše dítě začne poprvé chodit pravidelně do kolektivu stejně starých (a je jedno, jestli jde o školu nebo o školku), je velká pravděpodobnost, že ze začátku bude často nemocné. Proto jim zlepšujte imunitu a nepodceňujte první náznaky nemoci, naučte dítě, aby si vždy před jídlem umylo ruce a aby chodilo přiměřeně oblečené.
 
 
 

3) Možné komplikace


Může se stát, že při nástupu do školy zjistíte, že vaše dítě potřebuje brýle, trpí dyslexií, dysgrafií, případně jinou poruchou. Dávejte proto hlavně ze začátku pozor, jestli vaše dítě nemá s něčím problém. Čím dříve poruchu objevíte a začnete pracovat na nápravě, tím lépe.
 

4) Kroužky


Jestli se vás zatím škola ani školka netýká, můžete pro svoje dítě vybrat zájmový kroužek přiměřený jeho věku. Tak si zvykne na pravidelné chození do nějaké instituce, na kolektiv dětí i na přítomnost učitele a pozdější nástup do školky případně školy, bude ještě o něco snazší.
 

5) Snídaně

 
Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Když do sebe ráno nasoukáte rohlík, zatímco běžíte na autobus, budete rychleji unavení a více hladoví, než když v klidu posnídáte plnohodnotné jídlo. Zkuste tedy děti odmala učit, že je lepší vstát o deset minut dříve a pořádně se nasnídat. Je jedno, jestli budou snídat slané nebo sladké, müsli s jogurtem nebo míchaná vajíčka. Ideální samozřejmě je zkombinovat sacharidy, bílkoviny i tuky, aby dětské tělo čerpalo výhody ze všech makroživin.
 
 

6) Psychika

 
Velice důležitá je samozřejmě psychická pohoda, a to nejen dětí, ale i vaše. Když budete vynervovaní a ve stresu, děti to vycítí a budou se bát. Když budete v klidu a řeknete jim, že škola je určitě bude bavit a budou tam chodit rádi, uklidníte je, budou vám věřit a nakonec se to stane pravdou.
 

Tak hodně štěstí všem novým prvňáčkům! :)