Znáte soutěž Bambini litera, kterou již čtvrtým rokem pořádá společnost Skanska? Jde o literární soutěž pro děti prvního stupně základních škol, kdy je stanoveno téma, na které děti napíší krátkou pohádku a tu pošlou do Skansky. Následně se vybere dvacet nejzajímavějších příběhů, ze kterých vznikne kniha. Výtěžek z prodeje jde vždy na dobročinné účely. 
 
První ročník byl zaměřený na domov, ve třetím malí spisovatelé psali na téma přátelství a letošní ročník byl věnovaný přírodě. 19. října 2019 proběhl křest knížky, na kterém se odhlasovalo, která nadace výtěžek získá. Děti z celé republiky poslaly přes 400 příběhů, ze kterých Skanska společně s nakladatelstvím Albatros vybrala dvacet. Ty si nyní můžete přečíst ve Čtvrté knížce pohádek od dětí pro děti.
 
 
Krátké povídky jsou maximálně na dvě stránky a v knížce najdete hodně velkých obrázků od ilustrátorky Martiny Matlovičové. Jde tedy o ideální čtivo pro začínající čtenáře. Příběhy jsou srozumitelné, bez složitých obratů a pokud se nějaké zlo objeví, tak je vždy přemoženo dobrem. Není tedy třeba se obávat děsivých nočních můr a knížku klidně čtěte na dobrou noc. 
 
Ačkoli určitě víte, že dětská fantazie je bez hranic, překvapí vás, co vše malé spisovatele napadlo. Sice tu nenajdete vědecká fakta a reálné popisy, ale v některých dílkách zjistíte, že děti toho mnohdy vědí víc, než byste čekali a že v názorech na aktuální problémy si nezadají s dospěláky. 
 
Některé povídky jsou bajky, ve kterých kromě zdařilé záplatky najdete i ponaučení. V dalších příbězích je ukázáno, jak by se lidé měli chovat k přírodě a co by se mohlo stát, kdybychom si jí nevážili. Třetí část tvoří milé pohádky, kde se hlavní hrdinové musí vyrovnat s menší či větší nesnází.
 
 
Knížka bude bavit školáky i předškoláky, ale zajímavá je rozhodně i pro rodiče. Můžete ji brát jako takovou sondu do dětské hlavičky – zjistíte, jak děti přemýšlejí, nad čím uvažují a jak podle nich vypadá ideální svět. A třeba se potom můžete bavit se svými dětmi o tom, jak se chovat v lese, co si myslí o barvách zvířátek a nebo o tom, jak by na světě bylo smutno bez rostlin.
 
Čtvrtá knížka pohádek od dětí pro děti s ilustracemi Martiny Matlovičové byla vydána nakladatelstvím Edika v roce 2019 a můžete si ji zakoupit ZDE.