Třeskutá zima přesně před třiceti lety. Ostrý mráz štípal na tvářích a zalézal až pod kůž. Tisícům lidí po celém Československu to však nezabránilo, aby vyšly do uloc. Měli k tomu výborný důvod – boj o vlastní svobodu.
 
 
Jak nevídaný ruch v bouřlivě se měnící krajině vnímala parta dětí z okresního města? Přímá dokumentární reportáž vzpomínek zabalená v příběhu vypráví, jak celou situaci vnímali ti, kterých se to dotýkalo snad nejvíc. Výsledkem je poutavý komiks určený pro dnešní čtenáře od deseti let – Trikolora. Autoři Martin Šinkovský a TICHO762 se před jeho vytvořením neváhalo zeptat svých vrstevníků na to, co jim nejvíc utkvělo v paměti z revolučního roku 1989 a jaké problémy tehdy nejvíce řešili.Výsledné vzpomínky a nevšední zážitky přetavili do příběhu plného autentických příhod, které zažívají vymyšlené postavy v příběhu o Něžné revoluci.
 
 
Jednou z nich je desetiletý Robert, kterého ze začátku více než demonstrace na náměstí zajímají vztahy s kamarády ze sídliště. Všechno se ale rychle změní po tom, co Robertův starší bratr Josef přijde domů s proužkem látky v národních barvách připevněné na kabátě – s trikolorou. Nadšený a (ne)správně vlasatý bratr vypráví sourozencům Máje a Bertovi fantastické a až neuvěřitelné historky o davech lidí v ulicích, vystrašených politicích i novém světě, jaký si děti zatím nedokáží ani představit. I když jim je ze začátku smutno po zrušeném pionýrském svazu a neumí si zvyknout na to, že učitele ve škole už nemají oslovovat soudruzi, rychle zjišťují, co je teď nejdůležitější – sehnat trikoloru a vyjít do ulic.
 
 
Pokud je ještě někomu výsledek Něžné revoluce neznámý, komiks Trikolora rozhodně potřebuje. Příběhová linka komuksu je navíc prošpikovaná výstřižky z dobových novin – články, reklamami a dokonce i křížovkou, čímž se komiks stává ještě živější, autentičtější a dokonce interaktivní (schválně – zkuste si křížovku sami vyplnit). Mladé čtenáře určitě potěší i slovníček dnes už nepoužívaných pojmů a jmen jako „disidenti“ „kádr“ nebo „soudruh“, které celý příběh ještě více objasní. Nechybí ani časová osa událostí revoluce. Komiks Trikolora doplnila svojí jedinečnou předmluvou sama tvář Něžné revoluce Marta Kubišová, čímž autorům splnila jejich sen. A vám se díky tomu všemu dostává do rukou poutavý a vydařený komiks o tom, jak tři barevné pruhy dovedly krajinu až k vytoužené svobodě.
 
Knihu Trikolora, kterou společně vytvořili Martin Šinkovský a TICHO762, vydalo nakladatelství CooBoo v Praze v roce 2019.
 
Knihu si můžete koupit tu.