Určitě to taky znáte. Začne škola nebo školka a najednou má vaše jinak zdravé dítě pořád rýmu, občas se přidá i kašel a vy už nevíte, jestli zase volat do práce, že dneska nemůžete dorazit, nebo jestli zavolat babičce, aby vnouče opět pohlídala.
 
Tak co to letos zkusit jinak? Našli jsme pro vás osvědčené tipy na zvýšení imunity, tak je můžete vyzkoušet spolu se svým potomkem a kdo ví – třeba letos nebude mít ani jeden zameškaný školní den.
 

Jídlo


Citrusy, červená paprika, brokolice, česnek, zázvor, špenát, jogurt, mandle, slunečnicová semínka, zelený čaj, papája, kiwi, drubeží maso nebo mořské plody – to vše má vliv na zvýšení imunity. A samozřejmě je důležité pít hodně tekutin.
 
 

Dostatečný spánek


Aby byl spánek co nejkvalitnější, měli byste chodit spát pravidelně ve stejný čas a před usnutím si projít stejnou rutinou (například večeře – vykoupat – vyčistit zuby – přečíst si pohádku – zhasnout a spát). Ložnice by měla být tmavá, tichá a spíš chladnější a neměly by v ní být žádné technologie (telefony, televize ani počítače). Taky svému dítěti nedávejte moc jídla nebo pití, ve kterém je kofein, což je třeba černý čaj, Coca Cola nebo čokoláda.
 
 

Nestresovat se


Dohlédněte na to, že má dítě všechny úkoly včas hotové, je připravené a rozumí tomu, co se zrovna ve škole probírá. Povídejte si s ním, abyste věděli, jestli zrovna neřeší nějaké problémy, se kterými byste mu dokázali pomoci. Aspoň jednou se spolu denně zasmějte nebo se bavte o něčem pozitivním. Pomáhá také poslouchat uklidňující nebo relaxační muziku.
 
 

Otužovat se


Jak na otužování? Doma nepřetápějte a nechte byt spíš chladnější (ovšem tak, aby vám nebyla zima), neoblékejte se moc – opět by vám nemělo být teplo ani zima. Pomohou také studené sprchy – postupně můžete ubírat teplotu vody, vždy tak, aby sprchování nebylo nepříjemné. Často větrejte, choďte hodně ven a spěte v chladnější místnosti. Otužujte se ale jen když jste zdraví, při nachlazení to nemá smysl.
 
 

Přiměřeně se oblékat


Venku by vám nemělo být teplo ani zima a neměli byste se zpotit. Pokud budete přecházet z budovy ven a zase zpátky, svlékejte se a oblékejte tak, abyste se stále cítili komfortně. Ideálně mějte spíš víc vrstev oblečení než jednu tlustou.
 
 

Cvičit


Ve zdravém těle zdravý duch. Tak si vyberte oblíbený sport a pustťe se do něj. Je jedno, jestli budete chodit běhat, plavat, hrát tenis nebo do posilovny. Jakýholi pohyb je skvělý.
 
 
 
Vlastně je to jednoduché – zdravý životní styl je prevencí proti všemu od obezity po zdravotní potíže. I když ale budete vše výše uvedené dodržovat, neznamená to, že jste superodolní. I tak je nejlepší se jakémukoli riziku nakažení výhybat, nesahat si na obličej a mýt si ruce.