1) Úklid 

Zapojte děti do úklidu a pusťte se do dlouho odkládaného vytřízení oblečení, odnosu tříděného odpadu do kontejnerů nebo přeorganizujte dětský pokoj. Dětem přizpůsobte úkoly podle věku – mohou utírat prach, skládat oblečení podle barev nebo jim nechte volnou ruku, ať si přestaví nábytek v pokoji podle vlastních představ.
 
 
 
2) Výzdoba 

Vytvořte dekoraci do bytu. Na internetu si najděte návody na jednoduché vyrábění z obyčejných věcí a pusťte se do toho.
 
3) Opičí dráha

Abyste aspoň trochu vybili energii, připravte opičí dráhu. Odstraňte vše, co by se mohlo rozbít a ujistěte se, že po cestě není nic, o co by se dítě mohlo zranit. Jako žíněnky můžete použít matrace. 
 
4) Tanec nebo karaoke

Pusťte si oblíbenou písničku a tancujte a zpívejte. Další song nechte vybrat dítě. Možná vás překvapí, jak dobře se na některé dětské písničky tancuje.
 
 
5) Vaření a pečení

Upečte společně sušenky. Je jedno, jak budou vypadat, hlavně, že budou všem chutnat.
 
6) Stanování

Postavte si v obýváku stan a hrajte si, že jste uprostřed divoké džungle. Jestli nemáte stan, bude stačit jen deka, židle a trochu představivosti.
 
 
7) Hra na poklad

Hru na poklad zná a miluje snad každý. Vymyslete úkoly, připravte křížovky a trasu natáhněte klidně přes celý byt.
 
8) Film

Zahrajte si na režiséry, kameramany a herce. Vyberte si oblíbený příběh nebo si vymyslete vlastní a natočte film. Nechte dítě, ať si jako kostým vyzkouší i vaše oblečení a boty, udělejte si paruky z punčoch a pusťte se do toho.
 
9) Dopisy

Oprašte propisky, dopisní papír a poštovní známky a napište pohledy vašim příbuzným, kamarádům nebo třeba úplně neznámým lidem. Pokud dítě neumí psát, stačí, když nakreslí obrázek.
 
 
10) Nový jazyk

Učte se spolu nový jazyk nebo si vymyslete vlastní tajnou řeč. Kdo ví, třeba se vám někdy bude fakt hodit.