O slavných psích hrdinech jsme už psali, proto je nyní řada na jejich kočičím protějšku. Jaké kočky se navždy zapsaly do historie?

Félicette

První a zatím jediná kočka, která kdy letěla do vesmíru byla Francouzka. Nejprve vědci vybrali kocoura, kterému se ale nejspíš na nebezpečnou výpravu moc nechtělo, a tak chvíli před startem utekl. Félicette let přežila a v pořádku se vrátila zpátky na Zem. 

Creme Puff

Americká kočka je zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejdéle žijící kočka. Dožila se 38 let a 3 dnů. Její majitel měl koček několik a více z nich se dožilo neobvykle vysokého věku. Zatímco vědci zastávají názor, že za to mohla strava (krůtí maso, brokolice nebo káva či víno), kočičí majitel Jake Perry je přesvědčen, že větší zásluhu na dlouhověkosti jeho koček má hlavně jeho láska a péče.
 

Stubbs

Když malého kocourka zachránila jeho budoucí majitelka z krabice, byl nejslabší, nejmenší a chyběl mu ocas. Přesto se brzy stal oblíbencem celého městečka a nakonec ho lidé zvolili za starostu jako formu protestu. Alespoň se to takto vypráví. Ve skutečnosti město, kde žil, bylo příliš malé, aby mělo starostu. Přesto Stubbs byl mezinárodně známý.

Sam

Kocour, který měl opravdu devět životů. Patřil námořníkovi, který zahynul při potopení lodi. Z 2 200 lidí, kteří byli na palubě se zachránilo jen 115. A Sam. Námořníci, kteří ho zachránili, si ho nechali na svém torpédoborci, který ale ale za několik měsíců vybuchl a potopil se. Přežilo 159 námořníků. A Sam. Námořníci mu začali přezdívat Nepotopitelný Sam a vzali ho jako maskota na letadlovou loď. Chvíli na to se loď potopila. Tentokrát zahynul jediný člověk, ale námořníci se rozhodli dál neriskovat a Sama už nechali na souši, bydlel u guvernéra Gibraltaru. Tam se dožil patnácti let.
 

Casper

Kocour, kterého si jeho majitelka adoptovala z útulku, miloval autobusy. Proto vždy, když jeho panička byla v práci, odešel z domu na autobusovou zastávku, způsobně počkal v řadě cestujících, nastoupil do svého oblíbeného autobusu, sedl si na sedačku a vychutnal si okružní jízdu po městě. Pak opět vystoupil na své zastávce a vrátil se domů. I když se ho majitelka snažila zavřít v domě, aby se mu na silnici něco nestalo, pokaždé našel cestu ven.