InspiraceRodičovstvíJak připravit mazlíčka na miminko

Mazlíček a novorozenec: Jak připravit kočku a psa na miminko?

  15. duben 2024,    7 min. čtení,
Nejeden majitel pejska či kočky už o svém zvířecím miláčkovi řekl, že jej vnímá skoro jako své dítě. Co když se ale do rodiny s domácím mazlíčkem přidá skutečné miminko? 

Očekávat, že si mazlíček bez jakékoliv přípravy jen tak zvykne, je velice optimistické až naivní. V tomto článku se proto podíváme na klíčové kroky, jak připravit vašeho mazlíčka na příchod nového člena rodiny.

Období před miminkem

1. Plánujte dopředu

Plánujete-li miminko, začněte s přípravou mazlíčka s předstihem. Dlouhodobé a konzistentní uplatňování změn životního stylu je důležité proto, aby mazlíček nevnímal miminko jako příčinu spousty náhlých a silných změn v rutině. Čím dříve tedy s přípravou mazlíčka začnete, tím lépe pro všechny. Jaké konkrétní kroky můžete podniknout?   
 
  • Nachystejte si vybavení pro miminko předem. Tento krok je logický a přirozeně byste jej podnikli i sami. Je ovšem důležité mazlíčky s tímto vybavením seznámit.
    • 🐶 Psi: Nechte pejska očichat veškeré vybavení. Naučte jej rozlišovat mezi hračkami pro něj a hračkami pro miminko. A nakonec nezapomeňte na procházky brát i kočárek, aby si na něj pejsek zvykl. 
    • 🐱 Kočky: ...jsou velmi citlivé na nové podněty. Jakékoliv pohyblivé nebo hlasité hračky jim proto ukažte předem. Nechte je očichat postýlku, plenky a další věci, které si pro miminko pořídíte.
  • Postupně změňte denní režim. Mazlíčci potřebují pro spokojený a klidný život předvídatelnost. Pravidelná rutina je pro ně klíčová. Změny, které sebou přináší novorozenec, tak dokáží mazlíčky snadno rozrušit. 
    • Navzdory svým rozdílům je pro 🐶 psy i 🐱 kočky rutina stejně důležitá. I váš mazlíček se nejspíš budí, usíná i krmí ve stejný čas. Změní miminko čas některé z těchto aktivit? Krmíte kočku obvykle vy v pět ráno, ale dohodli jste se s mužem, že ji po porodu bude krmit on v osm? Vypracujte si plán s očekávanými změnami a postupně je zaveďte do rutiny.
  • Nastavte si hranice. Spal s vámi mazlíček v posteli, ale po miminku se to změní? Postupně a s předstihem jej přeučte na nová pravidla. Nepřeceňujte přitom jeho mentální kapacitu – změny návyků na mazlíčky mají velký dopad a nezvládnou se přizpůsobit všem najednou.
Studie z roku 2022 zkoumala dopad pandemie na chování mazlíčků. Psi projevovali zvýšené úzkosti kvůli náhlým změnám spánkového režimu a vynechávání procházek. Dlouhodobá přítomnost a zvýšená pozornost od majitelů ale zlepšila jejich celkové chování. Změny v rutině je proto lepší avizovat. Nezapomínejte také trávit s mazlíčkem společný čas o samotě.
  • Buďte důslední. Je to těžké, ale musíte ve stanovování hranic vytrvat a nenechat se obměkčit. Chcete-li, aby se mazlíček naučil spát v pelíšku, a ne u vás, nedovolte mu ve slabé chvilce vrátit se do starých kolejí. Vysílá to matoucí signály a bude pro něj těžší naučit se fungovat podle nových pravidel. Když už chcete pravidla porušit, dělejte to s určitou pravidelností.
  • Tréning poslušnosti. Tento bod platí hlavně pro 🐶 pejsky. Zvažte možnosti výcviku ve vašem okolí, jako jsou profesionální trenéři nebo psí školky. Mezi zásadní dovednosti pro přípravu na miminko patří sednout, lehnout, poslouchat na povel a hlavně neskákat.
  • Tvořte pozitivní asociace. Pozitivní posílení je účinnou výchovnou metodou, založenou na odměňování žádoucího chování (pamlskem, pohlazením a pod.). Mazlíček si tak s dítětem spojí příjemné zážitky. 
  • Za žádných okolností na mazlíčka v přítomnosti miminka nekřičte a nebijte jej – dosáhnete tak opačného efektu, kdy si jej spojí s touto negativní zkušeností. V případě nežádoucího chování jej opatrně nasměrujte k tomu správnému a následně jej odměňte.
    • 🐶 Psi: Ukořistil si pejsek nějakou z hraček či věcí patřících dítěti? Nesnažte se mu jí vytrhnout a nezvyšujte hlas. Tyto hračky totiž nesou pach miminka, a rozhodně nechcete, aby si jej pejsek spojil s křikem. Raději mu ji vyměňte za alternativu v podobě jeho oblíbené hračky nebo pochoutky.
Podle metastudie z roku 2016 mají averzivní metody trénování (tedy tresty) silné negativní účinky na psychické i fyzické zdraví psů. Jejich důsledkem může být například zvýšená agresivita a stres.

2. Připravte jejich smysly

Zvířata jsou velice smyslově citlivá. Příchod miminka sebou přináší silné a nové vjemy: neznámý pach, prudké pohyby a hlasité zvuky. Aby nedošlo k náhlému smyslovému přehlcení, připravte mazlíčky na tuto zkušenost dříve.

  • 👃 Čich. Před samotným seznámením umožněte mazlíčkovi navnímat pach miminka z oblečení nebo dečky. Totéž udělejte s tělovými krémy a dalšími předměty, které pro miminko budete používat. Zapojte také pozitivní asociace s pohlazením a oblíbeným pamlskem.  
  • 🖐️ Hmat. Když se novorozenci stanou batolaty, začnou objevovat svět dotykem, taháním a mačkáním. Abyste na to mazlíčky připravili, nemusíte je chytat způsobem, který se jim nelíbí. Naučte se víc o jejich řeči těla, abyste mohli rozeznat varovné signály dřív, než je miminko podráždí.
  • 👁️ Zrak. Aby si zvířátko zvyklo, že ve svém teritoriu bude vídat malého človíčka, můžete si pořídit panenku, se kterou budete simulovat situace s novorozencem.  
  • 👂 Sluch. Předem vystavte mazlíčka zvuku dětského pláče, abyste předešli nepředvídatelnému chování. Nahrávky jim pouštějte hlavně v části bytu, kde se miminko bude nacházet.

3. Změny v prostředí: dejte jim čas i prostor

  • ⌛ Čas: Se svým miláčkem nebudete moct trávit tolik času, jako dříve. Připravte jej tedy na odloučení nebo trávení času s hlídačkou. Naučte je trávit čas o samotě v prostředí, které považují za bezpečné a znají jej. Začněte pár minutami každý den a postupně interval prodlužujte. 
  • 🏠 Prostor: Kromě pořizování nového nábytku možná provedete organizační změny a mazlíček nebude smět chodit do místnosti, kterou předtím navštěvoval. Určete si předem, kam vstoupit může. Věnujte mu vlastní místečko, kam může ustoupit, pokud jej miminko smyslově vyčerpá.
    • 🐶 Psi, ačkoliv často vnímáni jako extrovertní a sociální, také potřebují svůj klid. Vlastní bouda nebo pelíšek v soukromí, kam miminko nevstoupí, mohou pomoci jeho blahobytu.
    • 🐱 Kočky jsou poměrně citlivé na změny v prostoru a mohou na ně reagovat častým schováváním se nebo počůráváním. Vyhraďte jim proto místečko, na které jsou zvyklé, a kam na ně dítě nedosáhne.

Miminko je na světě – co teď?

Připravit si plán na den D je důležité. Má se o mazlíčka v den porodu kdo postarat? Necháte jej doma o samotě? Co když se váš pobyt v porodnici protáhne? V potenciálně hektické situaci není nic lepšího než být připraven.

4. Jak na úspěšné první setkání?

Po všech přípravách, které jste měli možnost podniknout, přichází ta velká chvíle. Před ní byste se měli s mazlíčkem ještě setkat o samotě: čerstvé matky mazlíčkovi voní trochu jinak, po době odloučení vás navíc bude chtít nadšeně přivítat. Opatrností rozhodně nic nezkazíte

První setkání s miminkem by mělo proběhnout s jistým odstupem, aby se mazlíček příliš nerozrušil. Dejte mu čas, aby si zvykl na nové podněty. Až po několika dnech se pod dohledem pokuste o bližší kontakt. Miminko by mělo být pro zvýšenou bezpečnost ve vyvýšené pozici.

Pamatujte, že pro oba vaše miláčky jste vzorem pro posouzení situace. Ať už dojde k čemukoliv, reagujte, pokud možno s klidem. 
  • 🐶 Psi: Obzvlášť větší pejsky při setkání ze začátku raději držte na vodítku, abyste měli jistotu, že máte situaci pod kontrolou.
  • 🐱 Kočky se naopak nesnažte nijak zadržovat. Nechte jim svobodu pohybu a v případě nežádoucího chování využijte pozitivního posílení.

5. Další opatření

  • Bezpečnost na prvním místě. Jakkoliv moc mazlíčkovi věříte, nenechávejte jej s miminkem o samotě – a to ani jako batole. Zvířátko neví, jak s miminkem zacházet a může mu neúmyslně ublížit, totéž ale platí i opačně. Nepokládejte děťátko na zem, vždy by mělo být mimo dosah mazlíčka.    
  • Hygiena a zdraví. Nezapomeňte na pravidelné návštěvy veterináře spojené s odčervením. Dodržujte základní hygienické návyky, jako je umývání rukou. Vyčleňte mazlíčkovi místo na hračky, krmení a toaletu, a oddělte jej od zóny, kterou věnujete dítěti.
    • 🐶 Psi mohou chtít po seznámení olízat miminku obličej. Odborníci doporučují, aby k tomu v prvních měsících nedošlo: novorozenci k tomu nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém.
    • 🐱 Kočky je dobré pravidelně vyčesávat, aby miminko nevdechlo jejich chloupky. 
  • Pes/kočka žárlí. Žárlivost se u mazlíčků projevuje opakováním projevů chování, kterými si v minulosti získali vaši pozornost, třeba skákání, kňučení, či jiné zvuky a pohyby. Zapojit mazlíčka do aktivit s miminkem může pomoci. Určitě nechcete, aby si myslel, že mu věnujete pozornost, jen když dítě není přítomné.
    • 🐶 Psi: Vadí vám, že pejsek skáče na místě a štěká? Začnete si ho vždy více všímat právě tehdy, když tyto věci dělá? Neodměňujte jej za nežádoucí chování, kterým si chce získat vaši pozornost. Opět může pomoci aplikovat pozitivní posílení.
  • Buďte trpěliví. To, že mazlíček a miminko nejsou od první chvíle neoddělitelní přátelé, není důvodem pro obavy. Budování vztahů, jak u lidí, tak u zvířat, obvykle trvá. Nenuťte zvířátko si nárazově zvykat na věci, na které jste je předem nepřipravili. Nový člen rodiny pro ně představuje stejně velkou změnu jako pro vás, trpělivost je tedy na místě.
  • Najděte rovnováhu. Věnujte dostatek pozornosti i času miminku, partnerovi, mazlíčkovi, a v neposlední řadě i sami sobě. Začněte třeba tím, že každý den mazlíčkovi věnujete aspoň 5 minut společného času. Pokud máte pocit, že toho na vás je příliš, neváhejte si požádat o pomoc – ať už s hlídáním mazlíčka nebo miminka. 

Pokud mazlíčka na soužití s miminkem připravíte postupně a v dlouhodobém horizontu, vyhnete se mnoha nepříjemným situacím, jako je zvažování, zda se mazlíčka zbavit. Přizpůsobte svou rutinu i domov příchodu miminka o několik měsíců dříve. Vytvoříte tím skvělé podmínky pro prosperující vztah mazlíčka s dítětem. 

Nikdo ale nezná vašeho mazlíčka více než vy. Musíte proto sami určit, jaká opatření je třeba zavést vzhledem k jeho povaze. Pamatujte, že i když věříte v jeho absolutní mírumilovnost, vždy byste měli mít dohled nad interakcemi s miminkem. Pokud už miminko máte a hledáte dobrého psa do rodiny, pomůže vám náš průvodce.

Máte podobnou zkušenost? Podělte se s námi  v komentářích o vaše tipy na Instagramu, Facebooku nebo Twitteru.