Vánoční pečení: Recepty, které zvládnete i s dětmi
Vánoce jsou obdobím radosti, sdílení a vytváření kouzelných vzpomínek s rodinou. Jednou z tradičních aktivit během adventu je pečení vánočního cukroví. O to větší zábava, pokud pečete cukroví s dětmi.
Jak udělat z obyčejného pečení kulinářskou laboratoř, kde se vaši malí pomocníci naučí nejen pracovat s měrnými jednotkami, dodržovat postupy receptů, ale taky upustit uzdu kreativity během zdobení?
Jak udělat z obyčejného pečení kulinářskou laboratoř, kde se vaši malí pomocníci naučí nejen pracovat s měrnými jednotkami, dodržovat postupy receptů, ale taky upustit uzdu kreativity během zdobení?
Udělejte z vánočního pečení rodinnou tradici
Vánoční pečení není pouze o výsledku, ale o samotném procesu. Příprava těsta, míchání ingrediencí, tvarování perníčků nebo pozorování, jak se vaše mistrovská díla pečou v troubě, může být pro děti nezapomenutelným zážitkem, ale také vánoční tradicí.
Tradice předávání receptů z generace na generaci dodává kouzlo vánočnímu pečení. Vyprávějte dětem příběhy o tom, jaké dobroty pekla vaše babička, když jste byli malí a nechte je vybrat, který recept by si rády upekly.
Tradice předávání receptů z generace na generaci dodává kouzlo vánočnímu pečení. Vyprávějte dětem příběhy o tom, jaké dobroty pekla vaše babička, když jste byli malí a nechte je vybrat, který recept by si rády upekly.
Jak do pečení zapojit děti a zabavit je?
Pojměte pečení jako celoodpolední aktivitu, pusťte si koledy a připravte si tématické zástěry! Do procesu můžete nenápadně zábavnou formou začlenit vzdělávací prvky, potrénovat jejich jemnou motoriku a dát jim kreativní prostor na výrobu jejich jedinečných uměleckých děl.
Tvůrčí tvarování těsta
Jakmile máte těsto připravené, dejte dětem na výběr, jaké tvary chtějí tvořit. Můžete je nechat vybrat formičky na perníčky, linecké nebo tvarovat kuličky a rohlíčky. Dejte dětem volnou ruku při tvorbě vlastních dekoračních prvků.
Příprava surovin
Nechte děti odvažovat jednotlivé ingredience, míchat těsta, šlehat krémy nebo připravit potřebné suroviny. Můžete je pověřit odvážením hmotnosti nebo potrénovat měření pomocí lžíce a šálků. Pokud chcete opravdu potrénovat mozkové závity, procvičujte během vážení surovin převody jednotek na gramy, kila nebo dekagramy. Navíc přidáváme i tahák, který se bude v kuchyni hodit i vám.
Bezpečnost na prvním místě
- Dejte přednost plastovým a dřevěným materiálům
- Formičky na vykrajování volte silikonové
- Nenechávejte děti pracovat s ostrými noži a jinými předměty
- Držte je dál od horké plotny nebo trouby
- Nikdy děti v kuchyni nenechávejte bez dozoru
- Nepouštějte je ke kuchyňským spotřebičům, u kterých hrozí, že je děti nedopatřením zapnou
Upusťte uzdu při zdobení
Připravte si různé dekorační ozdoby jako různě barevné polevy na perníčky, čokoládové hobliny, jedlé cukrové kuličky, čokoládové polevy a další. Dětem dejte prostor při zdobení cukroví a vězte, že budete mít nejoriginálnější cukroví široko daleko.
Vytvořte vlastní vánoční kuchařku
Každý osvědčený recept můžete spolu s dětmi zaznamenat do vlastní kuchařky a vyšperkovat ji s vlastními poznámky, fotkami a originálními popisky.
Vánoční pečení s dětmi nemusí být pouze o tvorbě cukroví, ale také o společně stráveném kvalitním času, sdílení radosti a vzdělávání. A jaké recepty děti milují a zvládnou pod vaším dohledem?
Recept na perníčky
Perníčky miluje snad každý. Bez rozdílu na věk. A ani na vašem stole by během Vánoc rozhodně neměly chybět. Receptů existuje spousta, tento staročeský recept na perníčky vás rozhodně nezklame.
Aby vaše perníčky vydržely co nejměkčí a měly zlatavý povrch, můžete je ještě horké potřít slazeným mlékem s trochou škrobové moučky, nebo vajíčkem.
Celkový čas přípravy: 2 hodiny
Množství: 40 ks
Množství: 40 ks
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 125 g medu
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička perníkového koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor)
Postup:
- V hrnci za pomalého míchání rozpusťte máslo společně s medem a cukrem a nechejte vychladnout.
- Přidejte vejce a pozvolna ho vmíchejte do směsi.
- Přisypte mouku, jedlou sodu a perníkové koření.
- Vypracujte hladké těsto, které dejte odpočívat do lednice alespoň hodinu. Doporučujeme těsto nechat odležet ideálně přes noc.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na 2-3 mm široký plát a pomocí formiček vykrajujte libovolné tvary, které následně pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte přibližně 10 až 12 minut nebo dokud perníčky nezezlátnou. Každá trouba peče jinak, proto je dobré alespoň první plech pečlivě kontrolovat.
- Nechejte perníčky vychladnout.
Nutriční hodnoty na 1 ks perníčku:
- Energie: 25 kcal
- Bílkoviny: 0.2 g
- Sacharidy: 4 g
- Tuky: 1 g
Recept na linecké cukroví
Linecké cukroví patří mezi další oblíbené klasiky, většina z nás ho zná jako slepované jemně kyselým džemem.
Celkový čas přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 40 ks
Množství: 40 ks
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (pokojové teploty)
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- špetka soli
- citronová kůra (podle chuti)
Extra zdobení: rozpuštěná hořká čokoláda
Tip: Originální zdobení
Zkuste být tento rok inovativní a místo tradičního slepování ho ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Postup:
- V míse smíchejte dohladka máslo s cukrem.
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr), citronovou kůru, špetku soli a všechny ingredience promíchejte.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a vytvořte těsto.
- Těsto nechejte odpočívat v lednici alespoň hodinu, ideálně přes noc.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z těsta vykrajujte tvary podle svého výběru. Mezi nejoblíbenější patří hvězdy, kolečka, srdce, které se dají snadno slepit dohromady,
- Pečte přibližně 10 až 12 minut nebo dokud nezačnou okraje zlátnout. Každá trouba peče jinak, proto je dobré alespoň první plech pečlivě kontrolovat.
- Nechejte cukroví vychladnout a podle chuti dozdobte roztopenou čokoládou.
Nutriční hodnoty na 1 ks lineckého cukroví:
- Energie: 35 kcal
- Bílkoviny: 0,5 g
- Sacharidy: 4 g
- Tuky: 2 g
Recept na vanilkové rohlíčky
Celkový čas přípravy: 2 hodiny
Množství: 80 ks
Množství: 80 ks
Ingredience:
- 210 g hladké mouka
- 160 g másla
- 75 g vlašských ořechů
- 55 g cukr moučka
Na obalení:
- 200 g cukr moučka
- 3 balíčky vanilkového cukru
Zdravější varianta
Pro zdravější variantu můžete klasický cukr moučka nahradit kokosovou moukou nebo sušeným ovesným mlékem.
Postup:
- Vlašské ořechy rozmixujte a vypracujte společně s ostatními surovinami na těsto.
- Z těsta odkrajujte kousky a rukou vytvářejte malé rohlíčky. Čím menší rohlíčky, tím lepší.
- Rohlíčky rozprostřete na plech vyložený papírem.
- Troubu předehřejte na 180 °C a pečte je 7 až 9 minut podle velikost krátce dorůžova.
- Upečené rohlíčky nechte minutu nebo dvě zchladnout na plechu.
- Pak je ale ještě za tepla obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Nutriční hodnoty na 1 ks vanilkového rohlíčku:
- Energie: 45 kcal
- Bílkoviny: 0,5 g
- Sacharidy: 6 g
- Tuky: 2,2 g
Recept na ořechovo-datlové kuličky
Celkový čas přípravy: 60 min
Množství: 50 ks
Množství: 50 ks
Ingredience:
- 300 g vypeckovaných a namočených datlí
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- půl hrnku strouhaného kokosu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 30 g mletých mandlí
- 7 g chia semínek
- 2 lžíce holandského kakaa
- špetku soli
Na obalení:
- nasekané oříšky, strouhaný kokos, holandské kakao, prášek z mrazem sušených malin
Nešetřete na kakau
Používejte co nejtmavší kakao bez cukru, ideálně nerafinované.
Postup:
- K namletým ořechům přidejte slité datle, kokos, kokosový olej, mleté mandle, chia semínka, kakao a sůl.
- Vše rozmixujte do hladkého těsta.
- Z připraveného těsta tvarujte kuličky z přibližně jedné lžíce směsi a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Kuličky obalte v libovolné posypce a skladujte v chladu.
Nutriční hodnoty na 1 ořechovo-datlovou kuličku:
- Energie: 44 kcal
- Bílkoviny: 1 g
- Sacharidy: 5 g
- Tuky: 2,5 g
A na závěr připravte se na pořádnou spoušť, chaos, ale hlavně zábavu. Pečení s dětmi je zážitek, ke kterému upatlané ruce od těsta, drobky pod kuchyňskou linkou i rozlitá poleva zkrátka patří. Vaše kuchyň bude možná vypadat jako po výbuchu, ale to nadšení v dětských očích nic nenahradí.
Nejčastější dotazy spojené s vánočním pečením
Kdy začít s pečením vánočního cukroví?
Ideální je začít 3 týdny před Štědrým dnem, aby cukroví stihlo dostatečně změknout. Dva týdny před Vánocemi se pusťte do vanilkových rohlíčků, cukroví z formiček nebo cukroví z kakaového a kokosového těsta.
Kdy péct jaké druhy?
Nejdříve začněte s perníčky, lineckým a dalšími druhy suchého cukroví, které potřebují nejdelší dobu pro změknutí. Týden před Vánocemi připravte nepečené cukroví a naplňte cukroví krémem.
Kde uchovávat cukroví?
Upečené cukroví je potřeba držet v suchém a v chladném prostředí. Na skladování si připravte uzavíratelné plechové, plastové nebo papírové dózy. Cukroví skladujte odděleně od dalších potravin, aby nenasáklo další pachy. Kokosky a sněhové pusinky uchovávejte v sáčku.
Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem?
Jednoduchý! Vanilkový cukr obsahuje opravdovou vanilku, která se získá přímo z vanilkových lusků. Vanilkový cukr má bohatší chuť díky přítomnosti přírodních látek obsažených v vanilce. Naopak vanilinový cukr obsahuje umělou nebo přírodní aromatickou látku vanilin, je mnohem levnější než pravá vanilka
A jaké je vaše nejoblíbenější cukroví, které pečete s dětmi? Podělte se s námi v komentářích pod příspěvkem na Facebooku nebo Instagramu.
A jaké je vaše nejoblíbenější cukroví, které pečete s dětmi? Podělte se s námi v komentářích pod příspěvkem na Facebooku nebo Instagramu.