InspiraceHlídání dětíCena hlídání dětí: Kolik v roce 2024 zaplatíte za hodinu hlídání?

Cena hlídání dětí: Kolik v roce 2024 zaplatíte za hodinu hlídání?

  24. duben 2024,    6 min. čtení,
Přirozeně pro vaše děti chcete to nejlepší. Zároveň si uvědomujete, že váš čas je omezený a stihnout všechny aktivity a povinnosti bez hlídání nezvládáte. Nebo si občas chcete vyrazit sami. Ve dvou. A tak jste se rozhodli pro hlídačku.

Při hledání jste ale možná narazili na různé ceny za hlídání a položili jste si otázku: Kolik stojí hlídání dětí?
Jednu kouzelnou cenu, která by se dala aplikovat na všechny vám nikdo neřekne. Navíc cena za hlídání závisí na spoustě dalších faktorech, které je nutné zvážit. 
Jak se liší ceny v jednotlivých krajích? Kolik průměrně zaplatíte za hlídačku v Praze nebo Ostravě? Díky cenové mapě s ukázkou průměrných cen za hlídání v roce 2024  získáte konkrétnější představu o cenovém rozmezí hlídaček.

Ceny za hlídání dětí v Česku

Nejen kdo bude vaše děti hlídat, má vliv na cenu hlídání, ale zejména kde. Průměrné hodinové sazby za hlídání dětí se v rámci Česka různí. Významnou roli tady hrají životní náklady a další ekonomické faktory. 
Přinášíme vám přehled průměrných cen za hlídání dětí v největších českých městech a krajích.
 Průměrná cena za hlídání dětí v roce 2024 v Česku je 175,- Kč.

Ceny za hlídání dětí podle města

Uvedené ceny jsou za jednu hodinu hlídání.
Město Kč/Hod
Praha 218,-
Kladno 192,-
Jablonec nad Nisou 174,-
Karlovy Vary 172,-
Brno 170,-
Liberec 169,-
Teplice 168,-
České Budějovice 166,-
Zlín 165,-
Mladá Boleslav 163,-
Pardubice 163,-
Jihlava 162,-
Plzeň 162,-
Hradec Králové 162,-
Ústí nad Labem 160,-
Havířov 155,-
Olomouc 154,-
Přerov 153,-
Děčín 153,-
Chomutov 151,-
Ostrava 151,-
Frýdek-Místek 150,-
Opava 149,-
Most 143,-
Karviná 136,-
Zdrojem dat pro naši analýzu bylo 10 000 uživatelských profilů na Hlídačky.cz.

Možná vás překvapí, že průměrná cena hlídání v Olomouci je levnější než v Jihlavě nebo Teplicích. V Olomouci najdete 2 vysoké školy které nabízí studium sociální práce, což přirozeně nabízí vyšší nabídku mladších hlídaček, čímž zároveň snižují průměrnou cenu.

Naopak vyšší cena u Kladna je odrazem odlivu mladých rodin z Prahy. Místo rušného a hektického města, volí klidnější místo s dobrou dostupností do hlavního města.

Ceny za hlídání dětí podle krajů

Uvedené ceny jsou za jednu hodinu hlídání.
Kraj Kč/Hod
Středočeský kraj 189,-
Jihomoravský kraj 169,-
Liberecký kraj 167,-
Jihočeský kraj 162,-
Plzeňský kraj 160,-
Zlínský kraj 160,-
Karlovarský kraj 158,-
Královehradecký kraj 157,-
Kraj Vysočina 157,-
Ústecký kraj 153,-
Pardubický kraj 153,-
Olomoucký kraj 151,-
Moravskoslezský kraj 151,-
Zdrojem dat pro naši analýzu bylo 10 000 uživatelských profilů na Hlídačky.cz.
„Hlídačky si svoji cenu určují samy. Mimo Prahu se cena pohybuje v průměru okolo 158,- korun za hodinu. V Praze jsou ceny vyšší. Průměrná sazba je 218,- korun za hodinu hlídání.“

Není hlídání jako hlídání, aneb ujasněte si koho hledáte

Předtím, než se pustíte do samotného hledání hlídačky, je potřeba si ujasnit několik zásadních věcí, které ovlivňují hodinovou sazbu hlídačky. 

Jakmile si definujete své požadavky, bude hledání ideální hlídačky snadnější. Váš hledaný filtr se zúží pouze na hlídačky, které skutečně splňují vaše přání a požadavky. Na co se tedy zaměřit?

  • Jasně si vymezte povinnosti a úkoly, které od hlídačky očekáváte. Bude se jednat pouze o bezpečný dozor v době vaší nepřítomnosti nebo byste rádi do hlídání zapojili doučování, starost o domácího mazlíčka a úklid?
  • Zvažte věk dětí, o které se má hlídačka starat. Věk dětí může ovlivnit úroveň požadovaných zkušeností. Pro menší děti do 3 let je lepší mít zkušenou hlídačku. Péče o novorozence vyžaduje jiné dovednosti než péče o školáka. Jaké zkušenosti by měla hlídačka mít? 
  • Stanovte si rozpočet na hlídání dětí. Kolik jste ochotni zaplatit za hodinu nebo za konkrétní práci?
  • Definujte si pravidelnost hlídání. Potřebujete pravidelné hlídání, nebo pouze občasnou výpomoc v urgentních situacích? 
Ujasněte si, jaké speciální dovednosti od hlídačky vyžadujete. Vystačíte si s češtinou nebo oceníte když hlídačka bude s vašimi dětmi procvičovat i cizí jazyk?Jaké jazyky by měla hlídačka ovládat? Hledáte někoho, kdo bude zároveň vaše děti doučovat matematiku?
Průměrná cena za hlídání dětí v roce 2024 se v Česku pohybuje okolo 161,- Kč.
Jakmile si vyprofilujete hlídačku podle výše zmíněných kritérií, získáte lepší představu o tom, koho hledáte a jak moc se může lišit cena od průměru.

Jaké faktory ovlivňují cenu hlídačky?

Částka, kterou za hlídání dětí zaplatíte, závisí na několika faktorech. Vybrali jsme pro vás ty nejčastější, které ovlivňují výslednou cenu hlídání.

Dlouholetá praxe hlídačky

S délkou praxe a zkušenostmi přirozeně roste i sazba za hlídání. Průměrná hodinová sazba hlídačky s více než pětiletou praxí se pohybuje kolem 190,- Kč. Naopak hlídačky, které mají méně než 5 let praxe si v průměru za hodinu hlídání účtují 160,- Kč.

Extra požadavky mimo samotné hlídání

Cena hlídačky se může výrazně lišit v závislosti na úkolech, které během hlídání vyžadujete. Může se jednat například o pravidelnou přípravu teplého jídla, doučování, vyzvedávání dětí z kroužků nebo hlídání přes noc.

Speciální potřeby dětí

Speciální potřeby vyžadují často zvýšenou úroveň pozornosti, odborné znalosti nebo zkušenosti z praxe, které je potřeba reflektovat do odměny hlídačky. Může se jednat například o neslyšící děti, děti s autismem, ADHD, poruchami osobnosti a další specifické požadavky. 

Aktuální cena na trhu

Cena se s časem přirozeně mění. Průměrné ceny za hlídání dětí během posledních dvou let vzrostly stejně jako ceny ostatních služeb. Přirozeně reagují na aktuální situaci na trhu. Vždy se snažte zjistit co nejaktuálnější cenu.
Inflace se promítla také do cen hlídání. Průměrná hodinová sazba za hlídání v roce 2021 byla 142,- Kč. Dnes se průměrná částka za hlídání pohybuje okolo 175,- Kč v závislosti na konkrétní lokalitě a dalších faktorech.

Věk dítěte

Péče o novorozence nebo kojence může také ovlivnit cenu hlídání. Menší děti vyžadují zvýšenou pozornost a péči, ne všechny hlídačky si troufnou na hlídání miminek a batolat. Naopak zde mohou být hlídačky, které se specializují právě na hlídání batolat. Jejich ceny se v průměru pohybují okolo 195,- Kč za hodinu hlídání. 

Počet dětí

Péče o více dětí bývá zpravidla nákladnější než péče o jednoho dítěte. Hlídání většího počtu dětí vyžaduje větší pozornost a péči.

Dvojjazyčné hlídačky 

S dvojjazyčnou hlídačkou vaše děti získají jedinečnou příležitost naučit se nový jazyk od útlého věku. Dvojjazyčné hlídání dětí nebo doučování formou her má pro malé děti plno výhod. Procvičování cizích jazyků zábavnou formou jako jsou písničky, říkanky nebo pohádky se promítne do ceny hlídačky, nicméně je to rozhodně investice, která se vyplatí.

Průměrná cena dvojjazyčných hlídaček

Uvedené ceny jsou za jednu hodinu hlídání.

  • Italština: 189,- Kč
  • Němčina: 173,- Kč
  • Španělština: 184,- Kč
  • Francouzština: 181,- Kč

Pomocí pravidelného procvičování cizího jazyka se pro ně druhý jazyk stává přirozenějším a nebojí se ho používat v běžném životě a při konverzaci. 
Hlídačky, které nabízejí angličtinu jako druhý jazyk si v průměru účtují 180,- Kč za hodinu hlídání.

Hlídání v rodině vs. v domě hlídačky

Většina chův nabízí hlídání dětí pouze v domě rodiny. Pouze 1/10 hlídaček nabízí hlídání dětí u sebe doma. Hlídání přímo v domě hlídačky je sice v průměru mírně levnější, ale legislativa spojená s hlídáním v domě hlídačky je náročnější, než přímo u rodiny. 

Pravidelné hlídání

Vzdálenost hlídání od bydliště hlídačky nebo celková délka hlídání může ovlivnit cenu. V případě pravidelného hlídání jsou hlídačky často otevřené k diskusi o výhodnější cenu nebo si domluvit hlídání za paušální sazbu. 
Ceny za hlídání dětí se tedy v rámci Česka mohou výrazně lišit a je důležité brát v potaz nejen vaše požadavky, ale také další faktory, které ovlivňují cenu hlídání. 
I přes rozdíly v cenách v závislosti na lokalitě nebo zkušenostech všichni směřujeme ke stejnému cíli. A to je najít spolehlivou a zodpovědnou hlídačku, která bude o vaše děti pečovat, jako o své vlastní. Kvalita a odpovědnost hlídačky by měla být u výběru hlídání hlavní prioritou. Doporučujeme hned na začátku sdělit vaše očekávání a potřeby.

Pokud jde o cenu hlídačky, mějte na paměti, že investice do hlídání je zároveň investicí do rozvoje dětí. Svým výběrem a otevřenou komunikací můžete zajistit, že vaše děti budou v bezpečí a spokojené, zatímco vy budete mít klid v duši, i když zrovna nejste doma.