InspiraceHlídání mazlíčkůOblíbená psí plemena

Pes do rodiny? 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku v roce 2023

  15. duben 2024,    7 min. čtení,
Hledáte ideální psí plemeno, které by do vaší rodiny zapadlo svou povahou a stalo se dalším členem rodiny? Která psí plemena patří v Česku mezi oblíbená a jsou vhodná pro k dětem? Zjistěte, kteří chlupáči patří mezi nejoblíbenější společníky do rodin.

Jak vybrat psa pro rodinu?

Vybrat správné štěně pro rodinu může být náročné. Ať už vybíráte z několika preferovaných psích plemen nebo pejska z útulku, je dobré se držet několika základních pravidel a při výběru na paměti tyto základní věci.

1. Zvažte velikost psa

Při výběru štěněte pro rodinu je důležité zvážit velikost psa. Velká plemena, jako jsou němečtí ovčáci nebo dogy, jsou vhodné pro rodiny, které mají k dispozici psovi nabídnout dostatek prostoru. Menší plemena, jako jsou mopsi nebo čivavy, nutně nepotřebují obrovskou zahradu s výběhem a jsou tedy vhodnějšími společníky do bytu a menších prostorů.

2. Zvažte povahu psa

Dalším důležitým faktorem je povaha psa. Rodiny s dětmi, které by si rády pořídili psa už v době, kdy ještě děti nemají tolik rozumu odvodit možné reakce psa, by se měly přiklánět k plemenům, která jsou trpělivá a přátelská. Tuto povahu mají například plemena psů jako je pudl, zlatý retrívr, kokršpaněl, labrador nebo kavalír king charles španěl. Starší děti zvládnout vyjít i s většími a aktivnějšími psy, ostražitost by měla být vždy na prvním místě.

3. Zvažte potřeby psa

Jedna z důležitých věcí, na kterou bohužel budoucí majitelé často zapomínají. Zvážit potřeby psa při výběru štěněte pro rodinu. Některá plemena psů jsou velmi aktivní a potřebují hodně pohybu, zatímco klidná psí plemena nevyžadují tolik aktivit a vystačí si s pohodovou procházkou. Je třeba zvážit, zda máte jako rodina čas a energii a také finance, zajistit základní potřeby psa.
MVDr. Nikola Lagová
Veterinářka
Nejčastější důvod, proč lidi štěňata vrací je pouze neschopnost psa zvládnout. Ideální pes do rodiny s dětmi je ten, kterého je páníček schopný dostatečně dobře vychovat.

10 oblíbených psích plemen vhodných pro rodiny s dětmi

Která psí plemena jsou ideální pro rodiny s dětmi? Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější psí plemena, která jsou společenská a milují děti. Náš výběr jsme sestavili v kombinaci z dat nejčastěji vyhledávaných plemen, které mají vlastnosti vhodných pro život s dětmi, veřejně dostupných žebříčků oblíbenosti a ve spolupráci s veterinářkou, která s námi sdílela nejčastější plemena, která navštěvují její ordinaci.

1. Border kolie

Energický, inteligentní pes s velkou atletickou postavou a hustým kožichem. Srst může mít různou kombinaci barev od černé, bílé, čokoládové až po šedivou. Border kolie jsou vynikajícím psem pro rodiny zejména díky jejich jedinečné charakterové kombinaci energie, inteligence a oddanosti. Jejich schopnost rychle se učit a společenská a přátelská povaha z nich dělá skvělé společníky pro děti, které mohou využít jejich hravost a energii.

Pro koho je vhodná?
Border kolie jsou vhodné pro majitele, kteří mají rádi aktivní životní styl a jsou ochotni věnovat nezanedbatelný čas výcviku a tréninku. Jsou ideální pro lidi, kteří chtějí pracovat s psem a rádi mu věnují.
MVDr. Nikola Lagová
Veterinářka
Border kolie mohou být ale velmi kompulzivní, pokud nemají dostatek mentální stimulace. Nemusí tak na malé dítě reagovat dobře.

2. Čivava

Malý vzrůst, ale výrazná osobnost, přátelská povaha a loajalita dělají z čivavy ideálního společníka pro lidi všech věkových kategorií. I přestože jsou čivavy v porovnání s většinou plemen opravdu miniaturní, mají velké srdce a jsou plné energie. Jsou ideálními parťáky na hraní pro děti. Díky své kompaktní velikosti jsou čivavy snadno přenosné, takže s nimi můžete vyrazit téměř kamkoliv, protože je vždy jednoduše odnesete. Jsou známé svou schopností vytvářet silné vazby se svými pány.

Pro koho je vhodná?
Čivavy vyžadují méně fyzické aktivity ve srovnání s některými většími psy, což je výhoda pro všechny, kteří bydlí ve městě a nemají tolik možností vyběhnout se psem do kopců. Jsou také ideální pro rodiny, které hledají společníka, který se snadno zapadne do jejich každodenního života a zároveň je schopen nabídnout lásku a radost v kompaktním balení.

3. Pudl

Chytrý, hypoalergenní a hravý pes, který je spásou zejména pro lidi s alergiemi na psy. Jsou jedním z nejchytřejších plemen, což znamená, že se rychle učí a jsou schopni se snadno zapojit do výcviku. Další výhodou je jejich nenáročná péče. Mají hypoalergenní srst a minimální sklony k línání, což usnadňuje údržbu. Velmi rychle se u vás stanou aktivními členy rodinného kruhu. Jejich hravý a veselý temperament je ideální kombinací pro děti.

Pro koho je vhodný?
Pro lidi s alergiemi, kteří hledají chytrého a hravého společníka. Další výhodou je také velikost pudla. Můžete si vybrat až ze 4 různých velikostí od velkého pudla (královský pudl) který má výšku v kohoutku 45-60 cm přes středního pudla (35-45 cm), trpasličího (28-35 cm) až po toy pudla (menší než 28 cm).  Pudl je vhodnou volbou pro rodiny, které hledají chytrého, společenského a snadno ovladatelného psa.

4. Francouzský buldoček

Malý, hravý, společenský pes ideální pro majitele, kteří hledají malé plemeno s velkou osobností. Francouzský buldoček bude skvělým společníkem do bytu. Jejich kukuč s velkýma ušima a úsměvem dostane každého milovníka psů. Francouzští buldočci jsou hraví a velmi společenští a mají rádi pozornost. Bohužel často jsou náchylní k respiračním problémům v důsledku svého krátkého nosu.

Pro koho je vhodný?
Jsou skvělí do bytu, protože nevyžadují příliš prostoru a mají nižší nároky na pohyb. Ideální pro rodiny, které chtějí společenského a hravého společníka s roztomilým vzhledem.

5. Zlatý retrívr

Veselý, přátelský a hravý pes, který je ideální do každé aktivní rodiny. Je velmi přátelský k dětem. Zlatí retrívři jsou známí jako vodící psi, záchranáři a terapeučtí psi. Pyšní se svou  krásnou zlatou srstí, podle které je dost často rozeznáte. Jsou velmi inteligentní, což značně usnadňuje jejich výcvik a navíc jsou neustále plní energie, díky čemu potřebují dostatek pohybu a hraní. 

Pro koho je vhodný?
Pro rodiny s dětmi, lidi, kteří hledají dalšího aktivního člena rodiny a láskyplného společníka. 

6. Německý ovčák

Chytrý a věrný pes, který umí být skvělý strážce tak i rodinný společník. Je vhodným parťákem pro všechny rodiny, které preferují aktivní životní styl a zároveň jsou ochotni mu věnovat čas výcviku a pravidelným procházkám. Malý byt uprostřed města nebude nejlepší místo, kam si pořídit německého ovčáka, pokud ale máte dům se zahradou, zní to jako dokonalá kombinace pro nového rodinného parťáka. Tito psi jsou známí svou věrností a oddaností k rodině, kde si snadno vytvářejí silné pouto s každým členem domácnosti.

Pro koho je vhodný?
Pro všechny aktivní jedince nebo rodiny, kteří jsou ochotni věnovat kus svého času do výchovy a rádi tráví čas venku a aktivně.

7. Bernský salašnický pes

Klidný, láskyplný pes, který je zároveň obdivuhodným strážcem. Je skvělým rodinným psem, který ale vyžaduje dostatek prostoru. V bytě tedy rozhodně šťastný nebude. Jejich robustní postava a charakteristické tříbarevné zbarvení patří mezi nejvýznamnější rysy, podle kterých ho snadno rozeznáte. I přesto, že jsou obecně zdraví, mohou být náchylní k genetickým onemocněním, jako je dysplazie kyčelního kloubu. Tito psi vyžadují dostatek pohybu a prostoru, což je při výběru nutné mít na paměti.

Pro koho je vhodný?
Bernští salašničtí psi skvělými společníky pro aktivní rodiny, které jsou připraveny věnovat jim dostatek času a pozornosti. Patří však mezi klidná psí plemena, která jsou vhodné k dětem.

8. Labradorský retrívr

Třemi slovy: přátelský, inteligentní a společenský. Labradoři jsou skvělí vodicí psi, záchranáři, ale také rodinní mazlíčci. Milují vodu a jsou i zdatnými plavci. Díky své energii a aktivnímu temperamentu jsou skvělými společníky pro rodiny, které rády tráví čas v přírodě. Labradoři milují jakoukoliv fyzickou aktivitu a jsou nadšení z každodenních procházek, hraní a trénování. 

Pro koho je vhodný?
Pro rodiny, lidi s dětmi nebo aktivní jednotlivce, kteří mají rádi přátelské a energické psy. Často jsou společníky handicapovaných lidí, se kterými jsou nerozluční parťáci.

9. Yorkšírský teriér

Yorkšírský teriér je ideálním psím parťákem pro rodiny díky snadně přenosné velikosti a živé osobnosti, kterou si získá všechny děti. I přes svou malou postavu jsou jorkšíři plní energie, což z nich dělá skvělé společníky pro rodiny s dětmi. Tito teriéři jsou známí svou hravostí a zvědavostí, jsou také inteligentní a snadno se učí. Díky svému malému vzrůstu s nimi lze snadno cestovat, protože velmi rádi tráví čas se svými páníčky.

Pro koho je vhodný?
Společenský pes, který je díky svému drobnému vzrůstu vhodný do městského bytu. Ale také k aktivním rodinám, které rády chodí na společné procházky. Jorkšír je vhodný i pro psí začátečníky, kteří budou trénovat základní poslušnost u tohoto malého psího tvrďáka.

10. Kříženec

Někdo se na křížence možná dívá skrz prsty, ale lásku a vděčnost, kterou vám opětuje pes z útulku mnohdy nejde ani popsat. Ačkoliv u křížence, nikdy tak dobře neodhadnete povahu jako u čistokrevné rasy, ve většině případů se jedná o ty nejvěrnější parťáky, zvláště pokud si je adoptujete z útulku.

Pokud nutně nehledáte psa s PPP, jsou kříženci ideální volbou. A je jich tolik! Stačí když prozkoumáte nabídky místního útulku nebo například i útulků online mezi které patří například Pes Web a Web for dog. Na jejich stránkách si navíc můžete snadno vyfiltrovat vaše požadavky a ulehčit si výběr. U většiny nabídek máte zmíněno, zda se jedná o psa vhodného pro rodiny s dětmi. Z toho důvodu se nemusíte bát, že byste si domů pořídili agresivního nebo útočného psa, který nesnáší společnost. Inspirovat se můžete například u Nikol Štíbrové, kde si Meruňka užívá rodinného života plnými doušky a děti miluje!

Pro koho je vhodný?
Pro všechny rodiny, které nehledají žádnou konkrétní rasu a naopak by rády poskytly láskyplný domov pejskovi, který se sice nepyšní prvotřídním rodokmenem, ale který bude vděčný za lásku a teplo domova, které mu jako rodina můžete poskytnout. 
Graf: Oblíbená psí plemena pro rodiny

Výběr dobře promyslete

Není podstatné, pro jaké plemeno se nakonec rozhodnete; je důležité si uvědomit, že péče o psa představuje skutečný závazek.

Rozhodnutí pořídit si psa by mělo být promyšlené a zohledňovat váš rodinný životní styl. Pes by měl především přinést radost a lásku, ale nezapomeňte, že také vyžaduje odpovědnost na mnoho let dopředu. Pokud máte jasno, tak zbývá už jen vybrat to správné jméno pro vašeho nového člena rodiny a připravit mu láskyplný domov.